SORU:
Kişisel güvenlik önlemlerinde dikkat edilmesi gereken genel hususlar nelerdir?
CEVAP:
- Vatandaşlarla kavga yapmaktan, kargaşa meydana getirecek ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Komşularla iyi ilişkiler kurulmalıdır. Komşuları tarafından sevilmeyen bir kişinin içinde bulunduğu tehdit seviyesi doğal olarak daha yüksek olacaktır ve herhangi bir olumsuz durum karşısında komşuların yardımını almak da güçleşecektir.
- İçinde bulunulan ortamda bir kavga meydana gelmesi halinde araya girilmemeli, mümkün olduğu kadar kısa zamanda olay yerinden ayrılmalı ve konu yetkililere bildirilmelidir.
- Önceden bilinmeyen, tanınmayan kişilere (umuma açık yerlerde, toplantı ve uçaklarda) kişisel bilgi verilmemelidir.
- Aile ile birlikte fotoğraflı röportaj yapmak isteyen veya evin içinin fotoğrafını çekmek isteyen kişilerin talepleri dikkatli bir şekilde incelenmeli, izin verip vermeme konusunda titiz davranılmalıdır.
- Kişisel seyahat planları hakkında gazetelere veya başkalarına sözlü veya yazılı olarak bilgi verilmemelidir.
- Kişisel konularda gereksiz haberlerin yayımlanmasından kaçınılmalıdır.
- Mümkün olduğu kadar sivil kıyafet giyilmeli, görev sırasında üniforma giyilmesi gerekiyorsa, üniforma büroda değiştirilmeli ve evden işe, işten eve giderken sivil kıyafet giyilmelidir.
- Eş ve çocukların, alınan güvenlik tedbirlerinden haberdar olması sağlanmalıdır. Böylece, hepsinin etrafta meydana gelen olaylar karşısında dikkatli ve uyanık olması sağlanmış olur.
- Herhangi bir şüpheli durum veya olayla karşılaşılması halinde konu hemen güvenlik yetkililerine bildirilmelidir.
- Ne kadar ilginç veya merak uyandırıcı olursa olsun, bilinmeyen veya uzak yerlerde olup da tanınmayan kimselere randevu verilmemelidir.
- Tüm ailenin sağlık durumu (özellikle kan grubu) kaydedilmelidir. Bu hususla ilgili bilgiler evde veya büroda saklanılmalı, kan gruplarının yazılı olduğu bir belge ise mutlaka üstte bulundurulmalıdır.