KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM Dersi SÖZLÜ İLETİŞİM BİÇİMLERİNDE FARKLILAŞMA soru detayı:
SORU:
Kültürün bireye yaklaşımı açısından bakıldığında ortaklaşa davranışçı kültürlerin üyeleri ne tür sözlü iletişim biçemi kullanma eğilimindedirler?
CEVAP:
Ortaklaşa davranışçı kültürlerin üyeleri sözlü iletişim sırasında özne olmaktan sakınır, kendini öne çıkarmaz ve aktarmak istediği anlamları mensubu olduğu grubun, toplumun ortak niyet, amaç ve fikirleri çerçevesinde ve içinde bulunulan bağlamla ilişkilendirerek ifade etmeye çalışır. Bu biçeme bağlamsal sözlü iletişim biçemi denir.
Bağlamsal sözlü iletişim biçeminde, “etkileşenin “toplumsal rol” kimliğini ortaya koyan dilsel ögelerden yararlanma eğilimi dikkati çeker. Kişisel sözlü iletişim biçeminde anlamlar, birey olmanın vurgulanması amacıyla aktarılırken, bağlamsal sözlü iletişim biçeminde anlamlar, toplumsal rol ilişkilerinin vurgulanması amacıyla iletilir”.
Ortaklaşa davranışçı kültürlerin konuşulan dil yapısı da bağlamsal sözlü iletişim biçemini destekler. Söz gelimi, Türkçede şahıs zamiri kullanmadan cümle kurmak mümkündür. Genellikle şahıs zamiri kullanmadan ve özneyi doğrudan vurgulamadan herhangi bir fikir ifade edilebilir.