SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE HALKLA İLİŞKİLER Dersi Sürdürülebilirlik Açısından Halkla İlişkiler ve Etik soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Kural etiği  ve sosyal hayat etiği kavramlarını açıklayınız.


CEVAP:

Kural etiği: Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler ve bu etik sisteminde bir davranışın ahlaksal doğruluğu ancak yasalar ve ölçütler tarafından belirlenir. Öte yandan etiğin, her zaman yasal olandan daha üst düzeyde olduğu unutulmamalıdır. Bir başka deyişle, yasal olan her şey etik olmayabilir. Halkla ilişkiler etkinliklerinde uyulması zorunlu iki tür kural vardır: yazılı olan kurallar ve yazılı olmayan kurallar. Yazılı olan kurallara, yasa denir. Yasaya uymayan işgören ve müşterilere, cezai yaptırımlar uygulanır. Yazılı olmayan kurallar ise (küreyerel bağlamda) örgüte özgü gelenek, örf, âdet ve inançlardır. Yazılı olmayan kuralların, genellikle, cezai bir yaptırımı bulunmamaktadır.

Sosyal hayat etiği: Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerin sosyal hayat etiği hem işgörenlerin hem de müşterilerin uyması gereken toplumsal ve çevresel kuralların bütünü ile ilgilidir. İşgören ve müşterilerin, sosyal hayatları içinde kurdukları ilişkilerde uymaları gereken kurallar vardır. İnsanlar, bir arada yaşarlar ve her canlının bir diğerine gereksinimi vardır. Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkilerin sosyal hayat etiğinin özellikleri aşağıda sıralanmıştır:
• İşgörenler ve müşteriler birbirleri ile olan ilişkilerini, karşılıklı saygı ve nezaket kuralları çerçevesinde yürütmelidirler.
• İşgörenler ve müşteriler görev ve sorumluluklarının gerektirdiği hak ve sorumlulukların bilinci içinde davranmalıdırlar.
• Ne işgörenler ne de müşteriler üzerinde, nüfuz ve güç kullanımı gibi baskı yöntemleri kullanılmamalıdır.
• Ne işgörenler ne de müşteriler, hiçbir çıkar doğrultusunda yönlendirilmemelidirler.
• İşgörenler ve müşteriler, sosyal ve ekolojik çevreye uygun olmayan davranışlardan kaçınmalıdırlar.