KURUMİÇİ HALKLA İLİŞKİLER Dersi KURUMİÇİ HALKLA İLİŞKİLERİN İLİŞKİLİ OLDUĞU ALANLAR soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Kurum içinde iletişimi engelleyen nedenler nelerdir? Örnekler vererek açıklayınız. 


CEVAP:

Kurum içinde iletişimi engelleyen birçok neden bulunmaktadır. Bunlar:

  • Fiziksel Dikkat Dağıtıcılar: Fiziksel dikkat dağıtıcılar mesajı gönderenin ve alıcının dikkatini, konsantrasyonunu bozan ve iletişimi olumsuz etkileyen etmenlerdir. Örneğin, çalan bir telefon ve sekreterin aniden odaya girmesi.
  • Anlamsal Problemler: İletişimdeki anlamsal problemler kodlama ve kod açımlama hataları ve karışık mesajlar şeklinde oluşmaktadır. Kodlama ve kod açımlama hatası ile oluşan anlamsal problemler mesajı kodlayanın iletiyi yanlış¸ kodlaması ya da doğru kodlanan mesajın alıcı tarafından yanlış¸ kod açımlamaya uğraması ile gerçekleşmektedir. Anlamsal problemlerin bir diğer şekli olan karışık mesajlar ise söylenen sözlerin beden dili ile uyumsuz hâlde iletilmesi ile meydana çıkmaktadır.
  • Kültürel Farklılıklar: Kültür, bireylerin birbirlerini doğru anlamalarında büyük bir rol oynamaktadır. Farklı coğrafi ve etnik gruptan olan bireylerin arasında oluşabilecek yanlış¸ anlama iletişimde bir sorun niteliği taşımaktadır.
  • Geribildirim Eksikliği: Çift yönlü iletişim doğası gereği döngüsel bir süreçten oluşmaktadır. Bu döngüsel süreç ise; kaynaktan gönderilen mesajlara alıcının cevap vermesi ile alıcının kaynak, kaynağın ise alıcı konumuna geçmesi ile açıklanabilir. Tek yönlü iletişimde ise kaynağın gönderdiği mesajlara alıcı herhangi bir karşılık vermemektedir. Bu nedenle çift yönlü iletişim, tek yönlü iletişime göre daha başarılıdır. Çünkü tek yönlü iletişimde geribildirim yoktur ve iletinin doğru anlaşılıp anlaşılmadığı bilinmemektedir. Diğer taraftan çift yönlü iletişimdeki geribildirim, kaynağın göndermek istediği mesajın doğru algılanıp algılanmadığını ortaya koymaktadır.
  • Konum Etkisi: Kurum içerisindeki konum farklılıkları düşük ve yüksek kademelerdeki kişiler arasında iletişim bozukluklarına sebep olmaktadır. Örneğin otorite sahibi bir yöneticinin dinlemek yerine sadece söylemesi iletişim bozukluğuna sebep olabilmektedir. Bunun dışında hiyerarşik olarak işleyen iletişim akışında astan üste giderken iletiler belirli filtrelemelere maruz kalabilir. Bireylerin istedikleri mesajı iletip, istemedikleri mesajı iletmemeleri iletişimde büyük sorunlara yol açabilmektedir.