PERAKENDECİLİKTE MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ Dersi MÜŞTERİ HİZMETİ VE HİZMET HALİTESİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Mobil teknolojiler nelerdir?


CEVAP:

Hizmetlerin mobil olarak verilmesini yaygınlaştıran ve kolaylaştıran teknolojilerden yararlanılır. Bu teknolojiler, her tür uygulamanın hedef kitleye ulaşmasını sağlamaktadır. Belli başlı mobil teknolojiler; WAP, GPRS, 3G ve +, I-Mode ve Bluetooth’tur. Bu teknolojilerin sahip olduğu özelliklerine ilişkin açıklamalar aşağıda verilmiştir (Sarısakal ve Aydın, 2003).

• WAP (Wireless Application Protocol): Mobil hizmetlerin dağıtımında alt yapı olarak kullanılan teknolojilerden biri kablosuz uygulama protokolü anlamına gelen WAP’tır. Bu teknoloji, mobil tüketicilerin kablosuz araçlarla bilgiye, hizmetlere ve bir takım uygulamalara kolay bir şekilde erişimlerini sağlayan açık ve küresel bir standarttır. Bu teknoloji GSM’ye sahip araçlarla internete erişimi sağlar. WAP, mobil bazlı olarak yeni geliştirilen araçlar üzerinde erişim sağlanmasına olanak veren bir teknolojidir. WAP teknolojisinin temel amacı, kablolara gereksinim duymaksızın bağlantı kurulmasını sağlamasının yanında, sisteme uyumlu cep telefonları ve taşınabilir bilgisayarlar aracılığı ile güvenli, hızlı ve etkileşimli bir bağlantı ortamı hazırlamaktır. Bu teknoloji pek çok hizmetin alınmasını kolaylaştırır. Tüketicilerin her tür rezervasyon yaptırmasından, hava ve yol durumuna kadar pek çok hizmet bu teknoloji sayesinde rahatlıkla alınabilmektedir.

• GPRS (General Packet Radio Services): Bu teknoloji Genel Paket Radyo Hizmetleri şeklinde Türkçeleştirilip, WAP kullanıcılarına oranla daha hızlı bir erişime olanak sağlar. Cep telefonu gibi mobil araçlar aracılığı ile bu teknolojiler kullanılıp farklı düzeylerde tüketicilerin yaşamını kolaylaştıran hizmetlerin alınmasını sağlar. Bağlantı hızı bu teknolojiyi daha cazip bir hale getirmektedir.

• -3G ve + (Third Generation): Günümüzde özellikle sesli ve görüntülü haberleşmeye olanak sağlayan en önemli gelişmelerden biri üçüncü nesil (3G) bağlantı kurabilen teknolojilerdir. Bu teknolojiler pek çok alanda kullanılmaktadır. Televizyon kanalları görüntülü bağlantı kurarken, bu bağlantının 3G ile gerçekleştirildiğini vurgulamaktadır. Dolayısıyla bu teknoloji pek çok tüketici hizmeti kapsamında kullanılmaya müsaittir. Söz gelimi, evinde Spor Toto Süper Lig maçlarını izlemek isteyen bir tüketicinin bağlantı ile ilgili yaşayabileceği bir sorun, görüntülü bir haberleşme ile rahatlıkla çözümlenebilir. Bu gibi uygulamalar hemen hemen tüm ürünler için geçerlidir. Ürünün taşınmasının güç olduğu prezantasyonlarda (sunumlarda), üç boyutlu görüntülü ve sesli uygulamalardan yararlanmak olasıdır. Günümüzde 3G yerini dördüncü nesil(4G) olarak tabir edilen teknolojilere bırakmaktadır. Bu teknolojiler yeni boyutları bünyelerine katarak kullanıcılara yeni boyutlarda erişim olanakları sağlamaktadır.

• I-Mode: DoCoMo (Do Communications Mobile) araştırma birimi tarafından 1999 tarihinde dünyanın ilk ticari mobil internet servisi olarak başlatılan i-mode uygulaması; abonelerini geniş bir yelpazeden seçebilen mobil cihazlar aracılığıyla özel anlaşmalı ya da bağımsız i-mode sitelerine bağlamayı hedeflemektedir. I-mode’un teknik altyapısı yalın ve anlaşılırdır.

• Bluetooth: Bu teknoloji insanla makine ya da makine ile başka bir makine arasında kablosuz etkileşim ve bağlantı kurulmasına olanak veren bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde bilgi, fotoğraf ve dosya paylaşılması olanaklı hale gelmektedir. Bu teknoloji farklı sektörlerde bulunan işletmelerce yaygın olarak kullanılabilmektedir. Hizmetlerin mobil ortamda ulaştırılmasının aracı olarak bu teknolojiden yararlanılmaktadır. Mobil araçlarda bulunan bloetooth çipleri sayesinde bağlantı sağlanmaktadır (Sarısakal ve Aydın, 2003).