BİREYSEL İŞ HUKUKU Dersi İşin Zaman Bakımından Düzenlenmesi soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Normal Çalışma Süresi nedir? Detaylı olarak anlatınız.


CEVAP:

Normal Çalışma Süresi

Normal çalışma süresi, haftada en çok kırkbeş saattir. Taraflar çalışma sürelerini farklı olarak be- lirlememiş iseler, çalışma sürelerinin kural olarak haftanın çalışılan günlerine eşit olarak bölünmesi gerekir (İK m.63, f.1). Örneğin cumartesi günü beş saat çalışılan bir işyerinde hafta içerisinde her gün sekiz saat çalışılmak durumundadır. Bununla birlikte tarafların bir günlük azami çalışma süresini onbir saati aşmamak şartıyla, çalışılan günlere fark- lı bir biçimde bölebilmesi de mümkündür. Örne- ğin pazartesi günü onbir saat, salı günü yedi saat, çarşamba günü beş saat, perşembe günü sekiz saat, cuma günü altı saat ve cumartesi günü de sekiz saat olarak çalışma süresini belirleyebilme imkânları bulunmaktadır. Burada önemli olan haftalık çalış- ma süresi olan kırkbeş saatin aşılmamasıdır.

Haftalık normal çalışma süresi kırkbeş saattir.

İşveren günlük çalışmanın başlama ve bitiş saat- leri ile dinlenme saatlerini işyerinde duyurmak du- rumundadır. Yine işin niteliğine göre işin başlama ve bitiş saatleri işçiler için farklı şekilde düzenlene- bilir (İK m.67).

Kanun koyucu haftalık çalışma süresini azami kırkbeş saat olarak belirlemiştir. Bunun üzerinde bir çalışma süresinin kararlaştırılabilmesi mümkün değildir. Fakat söz konusu düzenlemenin (sosyal kamu düzeni kuralı) nisbi emredici olması karşısın- da kırkbeş saatin altında bir tespit de mümkündür. Örneğin taraflar anlaşmak suretiyle çalışma süresi- ni kırk saat olarak da belirleyebilirler.

Belirtmek gerekir ki çalışma sürelerine ilişkin getirilen düzenlemeler işyerlerine değil, bizzat işçi- lere yöneliktir (Çal. Sür. Yön. m.11). Bir işçi günde yirmidört saat çalıştırılamaz ancak işyerinde yirmi- dört saat kesintisiz bir çalışma sürdürülebilir.

Bunun yanı sıra işçinin kısmi süreli iş sözleşme- si ile çalışması durumunda da azami çalışma süresi olan kırkbeş saatin aşılmaması gereklidir.