WEB OKURYAZARLIĞI Dersi WEB BILGI OKURYAZARLIĞI soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Öğrencilerin yükseköğrenim için bilgi okuryazarlığı yeterlilik standartları belirtilirken, bilgi okuryazarı olan öğrencinin gereksinim duyduğu bilginin boyutunu ve yapısını belirlemei standardının performans göstergeleri nelerdir?


CEVAP:

Standart 1: Bilgi okuryazarı olan öğrenci gereksinim duyduğu bilginin boyutunu ve yapısını belirlerler. Bu standardın 4 tane performans göstergesi vardır.
İlki; bilgi okuryazarı olan öğrenci bilgi gereksinimini tanımlar ve ifade eder. Bu bağlamda araştırma konusu veya gerekli diğer bilgi gereksinimlerini belirlemek için öğretim elemanlarına danışır ve sınıf tartışmalarına, arkadaşları ile çalışma gruplarına ve elektronik tartışmalara katılır. Bir sorgulama konusu geliştirir ve gerekli bilgi üzerine sorular oluşturur. Konuya aşinalığını artırmak için genel bilgi kaynaklarını tarar. Ulaşılabilecek bir noktaya gelmek için gereken bilgiyi tanımlar ve değişiklik yapar. Gerekli bilgiyi tanımlayan anahtar kavramları ve terimleri belirler. Mevcut bilginin, özgün fikirlerle, deneyimlerle ve/veya analizle yeni bilgi üretmek için birleştirilebileceğinin farkındadır.
İkincisi; bilgi okuryazarı olan öğrenci bilgi için potansiyel kaynakların farklı çeşitlerini ve biçimlerini tanımlar. Bu bağlamda bilginin, resmî veya gayrî resmî olarak nasıl üretildiğini, organize edildiğini ve yayıldığını bilir. Bilginin, kategorilere ayrılabileceğinin farkında olur. Çeşitli biçimlerdeki potansiyel kaynakların değerini ve farklarını tanımlar (örneğin, çoklu ortam, veri tabanı, İnternet sitesi, veri grupları, işitsel/ görsel materyaller, kitaplar). Potansiyel kaynakların amacını ve hedef kitlesini tanımlar. Kullanımların ve önemlerinin her bir disiplin alanında nasıl değiştiğinin farkında olarak birincil ve ikincil kaynakları ayırt edebilir. Bilginin birincil kaynaklardan alınan ham bilgi yapılandırılmasının gerekebileceğini fark eder.
Üçüncüsü; bilgi okuryazarı olan öğrenci gerekli bilgiyi edinmenin maliyetini ve faydalarını düşünür. Bu bağlamda gerekli bilginin bulunabilirliğini belirler ve yerel kaynakların ötesinde bilgi araştırma işleminin genişletilmesi konusunda kararlar alır (örneğin, kütüphaneler arası kitap ödünç alma; diğer yerlerdeki kaynakları kullanma; resim, video, metin veya ses elde edebilme). Gerekli bilgiyi toplamak için ve hangi bağlamda olduğunu anlamak için yeni bir dil veya beceri edinmenin olanaklarını düşünür (örneğin, yabancı veya alan bazlı). Gerekli bilgiyi edinmek için gerçekçi bir genel planı ve süreci tanımlar.
Dördüncüsü; bilgi okuryazarı olan öğrenci gerekli bilginin doğasını ve sınırlarını tekrar değerlendirir. Bu bağlamda, bilgi okuryazarı olan öğrenci soruyu netleştirmek, sadeleştirmek ve düzeltmek için gerekli olan ön bilgiyi gözden geçirir. Bilgi ile ilgili karar almak ve tercih yapmak için ölçütleri tanımlar.