WEB OKURYAZARLIĞI Dersi WEB BILGI OKURYAZARLIĞI soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Öğrencilerin yükseköğrenim için bilgi okuryazarlığı yeterlilik standartları belirtilirken, bilgi okuryazarı olan öğrencinin gereksinim duyduğu bilgiye etkin ve etkili olarak erişmesi standardının performans göstergeleri nelerdir?


CEVAP:

Standart 2: Bilgi okuryazarı olan öğrenci gereksinim duyduğu bilgiye etkin ve etkili olarak erişir. Belirtilen bu standardın beş adet performans göstergesi vardır.
İlki; bilgi okuryazarı öğrenci, gerekli bilgiye erişmek için en uygun araştırma yöntemlerini veya bilgi erişim sistemlerini seçer. Bu bağlamda uygun araştırma yöntemlerini tanımlar (ör.laboratuvar deneyi, simülasyon, saha çalışması). Çeşitli araştırma yöntemlerinin faydalarını ve uygulanabilirliğini araştırır. Bilgi alma sistemlerinin kapsamını, içeriğini ve organizasyonunu inceler.
İkincisi; bilgi okuryazarı öğrenci, etkili tasarlanmış arama stratejileri kurar ve uygular. Bu bağlamda araştırma yöntemine uygun bir araştırma planı geliştirir. Gerekli bilgi için anahtar kelimeleri, eş anlamlı kelimeleri ve ilgili terimleri tanımlar. Disipline veya bilgi alım kaynağına özgü kontrol edilmiş kelimeleri seçer. Seçilen bilgi alma sistemi için uygun komutları kullanarak bir arama stratejisi oluşturur. Örneğin; Boolean operatörleri, arama motorları için yakınlık değerli araştırma konutları, kitaplar için indekslerden faydalanabilme gibi özellikleri kullanabilir. Farklı dillerdeki komutlar, protokoller ve araştırma parametreleriyle, araştırma motorları ve farklı kullanıcı arabirimlerini kullanarak çeşitli bilgilere ulaşabilme yönünde araştırma stratejileri uygular.
Üçüncüsü, bilgi okuryazarı öğrenci çeşitli yöntemleri kullanarak çevrimiçi veya şahsen bilgi alır. Farklı formatlardaki bilgiye yeniden erişebilmek için farklı araştırma sistemleri kullanır. Kütüphanedeki bilgi kaynaklarına erişebilmek için veya belli araştırma sitelerinden faydalanabilmek için farklı sınıflandırma şemalarını ve diğer sistemleri (örneğin, arama numara sistemleri veya indeksleri) kullanır. İhtiyaç duyulan bilgiyi yeniden elde etmek için kurumlarda var olan bireysel hizmetleri veya özel servis sağlayıcıları kullanır (Örneğin, kütüphanelerden belge isteme, profesyonel dernekler, kurumsal araştırma ofisleri, herkese açık bilgi kaynakları, uzmanlar ve pratisyenler). Birinci kaynaktan bilgiyi elde etmek için anketler, mektuplar, görüşmeler ve araştırmanın diğer türlerini kullanır.
Dördüncüsü, bilgi okuryazarı öğrenci gerekirse arama stratejisini yeniler ve geliştirir. Bu bağlamda bilgi okuryazarı olan öğrenci alternatif bilgi erişim sistemlerinin veya araştırma yöntemlerin kullanılmasının gerekip gerekmediğini belirlemek için arama sonuçlarının nicelik, kalite ve uygunluğunu değerlendirir. Erişilen bilgideki boşlukları belirler ve arama stratejisinin yenilenip yenilenemeyeceğini belirler. Gerekirse gözden geçirilen stratejiyi kullanarak aramasını yineler.
Beşincisi; bilgi okuryazarı öğrenci; bilgiyi özetler, kayıtlar ve yönetir. İhtiyaç duyulan bilgiyi kaynağından çıkarmak için en uygun olan yöntemi, çeşitli yöntemler arasından seçer (Ör. Kopyalama, tarama, fotokopi …). Bilgileri organize etmek için bir sistem oluşturur. Çeşitli kaynakları birbirinden ayırır, bir kaynağı oluşturan parçaları ve daha geniş kaynaklara erişebilmek için uygun ipuçlarını anlar. Yeniden kullanımlar için tüm alıntı bilgilerini uygun şekilde kaydeder. Seçilen ve organize edilen bilgileri yönetmek için çeşitli teknolojileri kullanır.