YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI Dersi Profesyonellik ve Etik soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Örgütlerde kaç tür yetkinlik ve profesyonellik vardır? 


CEVAP:

Örgütlerde dört tür yetkinliğin veya profesyonelliğin olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar yönetsel yetkinlikler, girdi esaslı yetkinlikler, dönüşümsel yetkinlikler ve çıktı esaslı yetkinliklerdir. Bu yetkinlik türlerini aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:
Yönetsel Yetkinlikler: Örgütsel düzeyde yönetsel yetkinlikler; stratejik liderlik gösterebilme, stratejik vizyon yaratabilme, örgütte misyon ve vizyon duygusu oluşturma ve tüm çalışanlara benimsetme, çalışanları örgütsel vizyon ve misyon doğrultusunda yönlendirebilme yönetsel yetkinliklerden bazılarıdır. Ayrıca, örgütün iç ve dış çevresi arasında ilişki ve etkileşim kurma, örgütte huzur ortamı yaratıp örgütsel sağlığı oluşturma, örgütlerde çatışmaları profesyonelce çözme veya çatışmanın ortaya çıkmamasını sağlama, örgütte verimliliğin temelini oluşturan etkin bir örgütsel iklim ve
kültür oluşturma ve nihayet örgütsel amaçlarla bireysel amaçlar arasında paralellik kurma yönetsel yetkinliklerin gereğidir.
Girdi Esaslı Yetkinlikler: Örgütler üretim faktörlerini (emek, sermaye, doğa, bilgi) kullanarak bunları belli işlem süreçlerinden sonra mal ve hizmete dönüştüren teknik, sosyal ve ekonomik birimlerdir. Kısaca örgütler girdileri dönüşüm sürecinden sonra çıktıya (ürüne) dönüştürürler. Örgütlerde yukarıda ifade edilen üretim faktörlerinin yanında, beceri, yetenek, profesyonellik ve yetkinlikleri de girdi olarak kabul etmek gerekir. Çünkü diğer üretim faktörleri bilgi, beceri veya profesyonellik olmadıkça bir anlam ifade etmez. Kaynak israfını önlemek veya kıt kaynakları rasyonel biçimde kullanabilmek için, girdilerin büyük bir yetkinlikle kullanılması, dönüşüm sürecinden geçirilmesi ve çıktıya dönüştürülmesi gerekir.
Dönüşümsel Yetkinlikler: Örgütler kamu kurumları gibi ister hizmet üretsinler, ister özel işletmeler gibi hem mal, hem de hizmet üretsinler veya bunların alım satımıyla yani ticaretiyle uğraşsınlar, bütün bu faaliyetler üretim faktörlerinin dönüşüm süreciyle ilgilidir. Bu işlemlerin yetkinlikle veya profesyonelce yürütülmesi, örgütsel verimliliği, etkinliği ve performansı artırır. Üretime katılan üretim faktörleri ne kadar az, bunun sonucunda elde edilen çıktı ne kadar yüksek ise, verimlilik o ölçüde yüksek olur. Burada
dönüşümsel yetkinlik, maliyetleri en düşük, karları veya çıktıları en yüksek düzeyde gerçekleştirme ile sağlanan yetkinliktir.
Çıktı Esaslı Yetkinlikler: Kamu örgütlerinin, özel örgütlerin, kâr amacıyla faaliyette bulunan örgütlerin, sivil toplum örgütlerinin veya gönüllü kuruluşların temel amacı, mal veya hizmet üretmektir. İster mal üretimi olsun, ister hizmet üretimi, her ikisinde de örgütler girdi başına ne kadar çok çıktı elde eder ise o ölçüde kendilerini verimli sayarlar. Ancak bazı işletmeler aynı girdi ile diğerine göre daha fazla çıktı elde ediyor ise bunu sağlayan temel faktör, üretim konusunda birinin diğerinden daha yetkin veya
profesyonel olmasıdır. Örneğin aynı işi yapan iki kişiden biri kaliteden ödün vermeden diğerinden daha az zamanda işini bitiriyor ise, erken bitirenin hem zaman kullanma konusunda, hem de iş yapma konusunda diğerinden daha yetkin veya profesyonel olduğunu kabul etmek gerekir.