SOSYAL POLİTİKA II Dersi Ayrımcılık ve Sosyal Dışlanma soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Ortaya çıkış biçimine göre ayrımcılık türlerinden olumlu ayrımcılık kavramını açıklayınız.


CEVAP:

Olumlu Ayrımcılık (Pozitif Ayrımcılık)
Toplumdan dışlanmış grupların, eğitim, istihdam, siyaset gibi alanlara katılmalarını sağlayarak, bu grupların temsil edilmesini sağlamaya çalışan bir dizi kurumsal politika ve uygulamadır. Olumlu ayrımcılık politikaları; etnik, cinsiyet, ırk, engellilik gibi farklılıklar temelinde şekillenen fiili ayrımcılığın önüne geçilmesi amacıyla bu farklılıklar lehine telafi edici bir ayrımcılık yapılması gerektiğini savunmaktadır.

Olumlu ayrımcılık politikaları geçmişteki ayrımcılığın etkisini telafi edecek, dolaylı ve doğrudan ayrımcılığı ortadan kaldıracak, eşitliği teşvik edecek etkin önlemler alınmasını öngörmektedir.

Olumlu ayrımcılık, ABD’de 1950’li yıllardan itibaren önce siyah ırk ayrımcılığına karşı geliştirilen politikalar aracılığıyla gündeme gelmiş, daha sonra dünyanın çeşitli yerlerinde, çeşitli alanlarda ve biçimlerde uygulama alanı bulmuştur. Olumlu ayrımcılık teriminin ABD’deki karşılığı “pozitif eylemin” hukuki kökeni olarak 1950’li yıllarda imzalanan, federal yönetim alanında ırk ayrımcılığını engellemeyi amaçlayan bir dizi yönetmelik gösterilmektedir. Daha sonra Yüksek Mahkeme’nin yargısal yorumlarıyla da benimsenen olumlu ayrımcılık, kamu ve özel sektördeki uygulamaları ile ABD’de siyahların ve beyaz kadınların kamusal yaşama katılmalarını sağlayan bir mekanizma olarak yaygınlık kazanmıştır.

Olumlu ayrımcılık kavramı 1970’li yıllarda şekillenmeye başladığında ilk akla gelen kadınlar olmuş, kadınlara yönelik sosyal, ekonomik ve siyasi alandaki eşitsizliği azaltmaya yönelik uygulamalar başlatılmıştır. Daha sonra engelliler, eski hükümlüler gibi özel gruplara yönelik olumlu ayrımcılık öngören hukuki düzenlemeler yapılmıştır. Olumlu ayrımcılık politikaları geçici nitelikte politikalardır.