ENGELLİ BAKIMI VE REHABİLİTASYONUNU PLANLAMA Dersi Bakım Planları Geliştirmede İşbirliği ve İletişim soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Otizmli bireylerle iletişim kurarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?


CEVAP:
  • Otizmli bireylerle iletişim kurabilmek için öncelikle bu bireyler ile mümkün olabildiği kadar göz kontağı kurulmaya çalışılmalıdır.

  • Otizmli bireylerle iletişim kurarken kısa, açık, kolay anlaşılır, net ve somut yönergeler kullanılmalıdır. Karmaşık cümle yapılarını anlamakta zorlanabileceklerinden basit cümle yapıları tercih edilmeli ve aynı anda birden fazla yönerge verilmemelidir.

  • Otizmli bireylerle iletişim kurarken ses tonuna da dikkat edilmelidir. Eğer yüksek sesten rahatsız olan bir otizmli birey ise onunla iletişim kurarken sesin en alçak tonuyla konuşmak gerekebilir.

  • Otizmli bireylerle iletişim kurarken konuş- ma esnasında jestleri kullanmak, bireylerin konuşulanı daha iyi anlamlandırmasına yardımcı olabilir.

  • Eğer kendisine dokunulmasından ve başka- sına dokunmaktan hoşlanmayan bir otizmli birey ise iletişim kurarken ona dokunmak- tan kaçınılmalıdır. Çünkü tek bir dokunuş bile bu bireyleri olumsuz etkileyebilir.

  • Bazı otizmli bireylerin kokulara karşı da aşırı hassasiyetleri vardır. Bu nedenle, eğer otizmli bireyin böyle bir özelliği varsa bu bireyle iletişim kurulacağı zamanlarda keskin kokusu olan parfümler, spreyler vs. kul- lanmaktan kaçınılmalıdır.

  • Otizmli bireylerin tanılarından bağımsız çeşitli davranış örüntüleri bulunmaktadır. Bu davranış örüntüleri, iletişim esnasında farklı duygusal durumların yansıması olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle eğer ba- kım hizmeti verilecek birey otizmli bir birey ise bakım hizmeti verilmeden önce bireyin davranış özellikleri hakkında, aileden ve uz- manlardan ayrıntılı bilgi elde edilmelidir.

  • Otizmli bireyler tanıdan kaynaklanan özel- liklerinden dolayı iletişim başlatmada ve sürmede sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu nedenle bakım hizmeti veren bireyler bu birey- lerle iletişim kurarken, iletişim başlatma ve sürdürme girişimlerini mümkün olduğunca desteklemelidirler.

  • Otizmli bireylerin güçlü oldukları alanlardan birinin, görsel uyaranları diğer uyaranlara kıyasla daha kolay fark edip algılamaları ve görsel ipuçlarını daha anlamlı bir şekilde kullanabilmeleri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle otizmli bireylerle iletişim kurarken alternatif ve destekleyici iletişim sistemleri kullanılabilir.