ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMLERİ Dersi Öğrenme Yönetim Sistemlerinde Ders Tasarımı soru detayı:
SORU:
ÖYS’lerde çevrimiçi ders oluştururken öğrenenlerin derse girdikleri ilk andan dersi tamamladıkları ana kadar izlemeleri gereken süreç hakkında olabildiğince açık ve net bilgilendirme yapılmalıdır. Bu bilgiler hangi bileşenler yardımıyla yapılmaktadır? Bu bileşenleri açıklayınız.
CEVAP:
Ders Ana Sayfası
Derse kayıtlı öğrenenlerin derse giriş yaptıktan sonra karşılandığı ekrandır. Genelde kullanıcılara ders hakkında bilgiler bu sayfada verilir.
Ders Hakkında
Ders hakkında başlığı altında dersin kısa açıklaması verilebilir. Bu açıklamada dersin hedef kitlesi ve önerilen tamamlama süresi, planlanmışsa çevrimiçi görüşme zamanları gibi bilgiler yer alabilir.
Dersin Amacı
Bu başlık altında dersin amaçları öğrenenlere açık ve net bir şekilde ifade edilmelidir. Dersin amaçlarına ulaştıktan sonra öğrenenlerin edinebilecekleri olası kazanımlar da burada verilebilir.
Dersin Yapısı
Bu alanda dersin işleyiş yapısı hakkında bilgiler verilmelidir. Örneğin dersin haftalık mı, ünite ya da konu bazlı mı ya da birkaç ünite veya konuyu içeren modüler bir yapısı mı olacağı bu başlık altında verilebilir. Örneğin ders haftasının her hafta Pazartesi 08:00’de başlayıp ilerleyen haftanın Pazar günü 23:59’da sona ereceği ve ödevlerin ve etkinliklerin
bu tarih aralığında tamamlanması gerektiği gibi bir bilgi bu alanda verilebilir.
Öğrenme Çıktıları
Öğrenme çıktıları genel olarak ifade edilen dersin amaçlarının biraz daha özele indirgenerek maddeler halinde ifade edilmesidir. Dersin sonunda öğrenenlerin kazanması hedeflenen bilgi ve beceriler burada belirtilebilir.
Ön Koşullar
Bu bölümde dersin ön koşulları varsa belirtilmelidir. Bu ön koşullar teknik ya da akademik olabilir. Teknik koşullara örnek olarak İnternet bağlantısı, kamera ve mikrofon (canlı dersler için) ya da donanım/yazılım gereksinimleri verilebilir.
Sistemi Kullanma
Öğrenenlerin ÖYS’yi etkili bir şekilde kullanmaları için diledikleri zaman başvurabilecekleri bir sistem kullanma kılavuzundan yararlanılabilir.
Öğrenenlerden Beklenenler
Bu alanda dersi alan öğrenenlerden beklentiler net bir şekilde belirtilmelidir. Haftalık okumaların yapılması, tartışmalara ve canlı derslere katılım, ödevleri zamanında teslim etme ve bilimsel etik kurallarına uyma gibi davranışlar bu beklentilere örnek verilebilir.
Temel ve Yardımcı Ders Kaynakları
Öğrenenlerin derste kullanacakları temel ve yardımcı kaynakların isimleri ve varsa bu kaynaklara erişim bağlantıları bu bölümde verilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken bir durum telif hakkı olan ders malzemelerine doğrudan erişim bağlantısının verilmemesidir.
Başarının Değerlendirilmesi
Öğrenenlerin dersten başarılı sayılabilmeleri için tamamlamaları gereken notlandırılmış etkinlikler (örneğin tartışmalara ve canlı derslere katılma, ödev gönderme, canlı ders, çevrimiçi kısa sınav vb.) ve bu etkinliklerin genel not ortalamasına katkısı yüzde ve/veya harf notu olarak belirtilmelidir. Bu alandaki puan bilgileri yalnızca bilgi amaçlı olup not defteri/merkezinde otomatik olarak görüntülenmez.
Telif Hakkı ve Paylaşım Kuralları
Çevrimiçi derslerde yapılan paylaşımlar ve paylaşılan içeriklerle ilgili kurumsal politika ve etik kuralların belirtilmesi çok önemlidir. Paylaşılan içeriklerin özgün olması, telif hakkı olan bir kaynaktan yararlanılmışsa referans vermeye özen gösterilmesi, yapılan yorumlar ve gönderilen mesajlarla ilgili bireysel, kurumsal ve ulusal düzeyde dikkat edilmesi gereken hususlar bu alanda belirtilmelidir