ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMLERİ Dersi Öğrenme Yönetim Sistemlerinin Bileşenleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

ÖYS'lerdeki yönetsel bileşenlerden biri olan "ders araçları" bileşenini açıklayınız.


CEVAP:

Ders bünyesinde kullanılabilecek araçlar arasında; tartışma forumları, bloglar, ders takvimi, sözlük, intihal araçları canlı ders, wiki, eportfolyo, ödev, anket ve sınav araçlarına ek olarak öğrenme çıktıları ve değerlendirme listeleri (rubric) gibi ölçme-değerlendirme araçları yer almaktadır.

Ders bazlı tartışma forumları dersin geneli veya belirli bir ünitesine ait belirli bir konuya yönelik öğrenci-öğrenci veya öğrenci-öğretim elemanı etkileşimine olanak tanıyan ortamlardır.

Bloglar genel ders bloğu, kişisel bloglar veya grup blogları olmak üzere üç türde ele alınabilir. Genel ders bloğu, öğretim elemanın dersin geneline ait derse kayıtlı bireylerin tamamının katılımına ve yorum yapmasına açılabilen çevrimiçi günlüklerdir. Kişisel bloglar ise öğrenenlerin kendi ilgi alanlarına göre ÖYS bünyesinde oluşturabildikleri kişisel çevrimiçi günlüklerdir.

Ders takvimi derse ilişkin sınav tarihleri, ödev teslim tarihleri gibi önemli tarihlerin bir takvim üzerinde hatırlatma olarak yer aldığı araçtır. Ayrıca, Google Takvim gibi farklı harici takvim araçları da sisteme entegre edilebilmektedir.

Sözlük öğretim elemanının oluşturduğu veya derse kayıtlı tüm katılımcıların derse özel terim ve kavramları girip tanımlar ekleyebildikleri bir ders aracıdır.

İntihal araçları genellikle öğrenenlerin gönderdikleri ödev dosyalarında başka kişilere ait ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanıp kullanmadıklarının tespiti için kullanılan araçlardır.

Anket öğrenenlerin herhangi bir konuya ilişkin görüş ve önerilerinin alınabildiği araçlardır.

Öğrenme çıktıları sayesinde ders, program ve sistem bazında öğrenen yeterlilikleri belirlenip bu yeterliliklerin ders, program ve sistem genelinde hangi etkinliklerle ölçüldüğü yapılandırılabilmektedir. Bu sayede, öğrenen yeterliği somut olarak gözlenebilir bir düzeyde öğrenenler, öğretim elemanları, yöneticiler ve ilgili diğer paydaşlara sunulabilmektedir.

İlerleme durumu, öğrenenlerin bir derste yerine getirmeleri beklenen çevrimiçi etkinlik ve/veya gözden geçirmeleri beklenen kaynakları ve/veya içerikleri tamamlama oranlarını görsel olarak gösteren zaman yönetimi aracıdır.