ÇOCUK VE OYUN Dersi Çocuk, Oyun ve Eğitim soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Oyunun çocuğun sosyal duygusal gelişimine etkisini açıklayınız.


CEVAP:

Oyun pek çok zaman çocukların akranları ya da yetişkinler ile iletişim içerisinde olmasını gerektirir. Başka bireyler ile oyun oynayan çocuk sosyal ilişkiler kurma ve sürdürme konusunda sayısız beceriler kazanır.

Bir grup içerisinde oynayan çocuk, o grubun normlarını fark edip sosyal kabul elde etmek için grup normlarına uygun davranışlar geliştirirken öte yandan kendi kişiliğine ait farklı özellik ve davranışlar ile yeni grup normlarının oluşmasına katkı sağlar. Oyun esnasında çocuklar paylaşmayı öğrenirler. Sıra bekleme, oyunları kuralları ile oynama, kendi hakkını ve akranlarının haklarını koruma, haksızlık karşısında tutum geliştirme gibi eşitlikçi ve demokratik tutum ve davranışların temelini oluşturacak beceriler kazanma şansı elde ederler (Johnson, Christie, Wardle, 2005).

Oyun aynı zamanda çocuklara sevinç, üzüntü, kızgınlık, kırgınlık, şefkat, şaşkınlık gibi pek çok farklı duyguyu deneyimleyebilmeleri ve bu duyguları isimlendirebilmeleri için ortam sağlar. Oyun çocuklara kendi duygularını paylaşma, başkalarının duygularını fark etme, bu duygulara karşılık davranış geliştirme ve empati kurma, karar verme ve verdiği kararların sorumluluğunu alma gibi davranışlar geliştirmeleri için de olanak sağlar.