ÖZEL GÜVENLİK HUKUKU II Dersi Özel Güvenliğin Denetimi ve Özel Güvenlik Hizmetlerinden Doğan Zararların Tazmini soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Özel güvenlik alanındaki faaliyetlerin sıkı denetimi, hangi usul ile sağlanmaktadır?


CEVAP:

Özel güvenlik alanındaki faaliyetlerin sıkı denetimi, bu faaliyete başlamada “izin usu- lünün” getirilmesi ile başlamaktadır. 

5188 sayılı Kanun özel güvenlik faaliyetlerinde “izin usulünü” getirmiştir. Daha işin başında özel güvenlikten yararlanmak için yetkili merciden izin alınması gerekmekte- dir. Nitekim Kanunun 3. maddesine göre, “Kişilerin silahlı personel tarafından korun- ması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hiz- metinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır”. Şirketlerin özel güvenlik alanında faaliyette bulunması İçişleri Bakanlığının iznine tâbidir (680 sayılı KHK’nın 66. maddesi ile değişik m. 5). Özel güvenlik görevi yapacak kişilere, çalışma izni verilmesi valiliklerin yetkisindedir (680 sayılı KHK’nın 70. maddesi ile değişik m. 11). Yine özel güvenlik eğitimi izni de İçişleri Bakanlığınca verilir (m. 14).

Bütün bunların yanında 5188 sayılı Kanunun 22. maddesinde denetim konusu ayrıca düzenlenmiştir. Buna göre “İçişleri Bakanlığı ve valilikler özel güvenlik hizmetleri kapsa- mında, özel güvenlik birimlerini, özel güvenlik şirketlerini ve özel güvenlik eğitimi veren kurumları denetlemeye yetkilidir”.