ÖZEL GÜVENLİK HUKUKU I Dersi Özel Güvenlik Görevlisi Olabilmenin Şartları ve Özel Güvenlik Görevlilerinin Hukuki Statüsü soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Özel güvenlik görevlisi çalışma izni verilmesinin koşulları nelerdir? 


CEVAP:

Kanunun 11. maddesine göre özel güvenlik görevlisi olarak çalışacak kişiler hakkında valilikçe güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır. Soruşturma sonucu olumlu olanlara, özel güvenlik temel eğitimini başarıyla bitirmiş olmaları şartıyla, valilikçe çalışma izni verilir. Ateşli silah taşımayacak özel güvenlik görevlileri hakkında sadece arşiv araştırması yapılır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması bir ay içinde tamamlanır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması her beş yılda bir yenilenir.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sadece şahısların ikamet ettiği il valiliği adına il emniyet müdürlüklerince yapılır.

Kanunun 10. maddesinin “d” bendinde belirtilen şartları taşımasına rağmen hakkında yapılan güvenlik soruşturması olumsuz olan şahıslara çalışma izni verilip verilmemesine il özel güvenlik komisyonu karar verir.

Güvenlik soruşturması, özel güvenlik eğitimi devam ederken de yaptırılabilir. Bu takdirde başvuru sırasında özel güvenlik temel eğitimi sertifikası istenmez. Ancak özel güvenlik temel eğitiminden muaf olan kimseler, muafiyetlerinin kaynağı olan belgeleri bu durumda da vermek zorundadırlar.

Kanunun 24. maddesine göre çalışma izninin verilmesi ruhsat harcının yatırılmış olmasına bağlı kılınmıştır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu sonuçlananlara ruhsat harcının yatırılmış olunması kaydıyla, beş yıl süreyle geçerli olan “özel güvenlik görevlisi kimlik kartı” verilir.