ÖZEL GÜVENLİK HUKUKU I Dersi Özel Güvenlik Görevlisi Olabilmenin Şartları ve Özel Güvenlik Görevlilerinin Hukuki Statüsü soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Özel güvenlik görevlisi olabilmek için aranan sağlık koşulu ne şekilde sağlanır? 


CEVAP:

Özel güvenlik görevlisi olabilmek için görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile engellilik hâlinin bulunmaması gerekir. Uygulama Yönetmeliğinin 18. maddesine göre, özel güvenlik görevlisi çalışma izni için yapılacak başvurularda “özel güvenlik görevlisi olur” ibareli sağlık raporunun bulunması şarttır. Bu rapor hastaneden veya yeterli bir sağlık kuruluşundan alınabilir.

Uygulama Yönetmeliğinin 15. maddesine göre, silah taşıma veya bulundurma ruhsatı almak isteyenlerden, silah taşımalarında ve bulundurmalarında psikolojik, nörolojik veya fiziki rahatsızlıklar bulunmadığına dair doktor raporu istenir. Yönetmeliğin 24. maddesinin ikinci fıkrasına göre, görev alanında ateşli silah taşıyacak özel güvenlik görevlilerinde 6136 sayılı Kanun ve bu Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte belirtilen şartlar aranır. Birleştirilmiş Genelgede bu kişilerden 6136 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat doğrultusunda kamuya ait sağlık kuruluşlarından alınacak “silahlı özel güvenlik görevlisi olur” ibareli sağlık raporu isteneceği belirtilmiştir.

Özel güvenlik görevlilerinde aranan şartlardan herhangi birisinin kaybedilmesi hâlinde çalışma izni iptal edilir (m. 11). Dolayısıyla görev esnasında sağlık durumu iti- barıyla özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya uygunluk şartlarını kaybeden kişiler, özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya devam edemezler. Nitekim Birleştirilmiş Genelgede özel güvenlik görevlisinin, Uygulama Yönetmeliğinin “sağlık şartları” başlıklı 18. maddesinde belirtilen şartlardan birini kaybetmesi veya kurumunca sağlık nedeniyle başka bir göreve atanması hâlinde, özel güvenlik görevlisinin kimlik kartının iptal edilerek özel güvenlik kadrosundan çıkartılacağı belirtilmiştir.