PERFORMANS YÖNETİMİ Dersi PERFORMANS YÖNETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Performans yönetimi işletmeler açısından ne anlama gelmektedir, anlatınız.


CEVAP:

Performans yönetimi işletmeler açısından hayati öneme sahip bir insan kaynakları yönetimi işlevidir. Bu işlev önemli olduğu kadar da zor ve sorumluluk isteyen bir işlevdir. Bir yandan işletmeler çalışanlardan aldıkları ücretin karşılığında gerekli çalışma performansını ortaya koymalarını beklerlerken, diğer yandan çalışanlar da emeklerinin karşılığında hak ettikleri ücreti almayı beklemektedirler. Her iki tarafın karşılıklı beklentilerinin arka planında genellikle açıktan dile getirilmese de birbiriyle çatışan iki farklı bakış açısı bulunmaktadır. İşletmeler maliyet baskıları nedeniyle çalışanlarını olabildiğince çok çalıştırıp olabildiğince az ücret ödemeye çalışırlarken, çalışanlar da emeklerinin karşılığında alabilecekleri en iyi karşılığı beklemektedirler. Üstelik çoğu zaman karşılıklı farklı beklentilerin yanı sıra sürece bir de performans yönetimi faaliyetlerini yürüten çalışanlarla performansı yönetilenler arasındaki kişisel ilişkilerden kaynaklanan sorunlar da eklenmektedir. Bütün bu gerilimler altında çalışanların performanslarının doğru biçimde ölçülmesi ve değerlendirilmesi, buna bağlı olarak da iyileştirilip geliştirilmesi gerçekten zorlu bir çabayı gerektirmektedir.
Performans yönetimi faaliyetlerinin bu zorlu yapısı çoğu zaman çalışanların performanslarının doğru ve tarafsız biçimde değerlendirilememesi sonucunu doğurmaktadır. Sonuç olarak kimi kullanılan yöntemlerden, kimi çalışanlardan, kimi de performans yönetimi faaliyetlerini yürütenlerden kaynaklanan birtakım hatalar ortaya çıkmaktadır. Bu hatalar işletmeden işletmeye, sektörden sektöre ve hatta kişiden kişiye değişebilen özellikler göstermektedir. Bazı hatalar performansın doğru planlanmamış olmasından, bazıları performans ölçmenin doğru yapılamamasından, bazıları da performans ölçme sonuçlarının doğru değerlendirilememesinden kaynaklanmaktadır. İyi bir performans yönetim sisteminin bütün bu hataları minimize edecek biçimde tasarlanıp yönetilmesi gerekmektedir.
Etkili bir performans yönetim sistemi karşı karşıya bulunduğu sorunları aşarak performans ölçme ve değerlemesindeki hataları minimum seviyede tutabilir. Böylece işletmenin performans yönetim sistemini uygularken hedeflediği amaçlara ulaşması da mümkün hale gelir. Bu amaçla öncelikle işletmelerin performans planlama faaliyetleri sırasında doğru performans kriter ve standartları belirlemiş olmaları gerekmektedir. Bunun ardından performans yönetim sistemini uygulayacak çalışanların eğitimi önem taşımaktadır. Sadece uygulayıcıların değil, performansı ölçülecek çalışanların da performans yönetimi sisteminin işleyişi ile ilgili olarak bilgilendirilmeleri ve eğitimleri gerekmektedir. Diğer yandan işletme için en uygun performans ölçme yönteminin seçimi de bir diğer önemli konudur. Her işletmede başarıyla uygulanabilecek tek bir performans ölçme yöntemi bulunmamaktadır. İşletmeler kendilerine en uygun yöntemleri kendileri dikkatle belirlemelidirler. Bu yöntemlerin başarıyla uygulanabilmesi için bilgi sistemi altyapısının da kurumuş olması gerekmektedir. Bu sistem hem çalışanların performanslarıyla ilgili verilerin hızlı şekilde toplanmasını, güvenilir şekilde saklanmasını, etkin biçimde analiz edilebilmesini ve sonuçların da şeffaf biçimde paylaşılabilmesini mümkün kılacaktır.