RADYO VE TELEVİZYON HABERCİLİĞİ Dersi Haber Kavramı ve Radyo ve Televizyon Haberciliğinde Haber Değeri Ölçütleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Radyo için haber hazırlayan habercinin dikkat etmesi gereken unsurlar nelerdir?


CEVAP:

Radyo için haber hazırlayan habercinin dikkat etmesi gereken unsurlar şunlardır:

  1. Bir radyo kuruluşunu temsil ettiğini unutmamalı, konuşmasına, giyimine ve davranışlarına dikkat etmelidir.
  2. Haberi toplarken doğru ve güvenilir kaynaklara ulaşmalıdır.
  3. Her zaman haberle ilgili topladığı bilgileri kontrol etmelidir. Bilgilerin doğruluğunu araştırmadan haberi yazmamalıdır.
  4. Bazı kurum ve kişiler kendileri hakkında olumlu haberler yayınlatmak isterler. Bunlar yönlendirilmiş haberlerdir. Bu durumlarda haberi toplarken haberin kamu yararı taşıyıp taşımadığına dikkat etmelidir. Kişi ve kurumların çıkarları doğrultusunda davranmamalıdır.
  5. Radyoda temel unsur sestir. Haberi toplarken haberle ilgili sesleri de toplamalıdır. Bu sesler hem yayın kalitesine uygun olmalıdır hem de dinleyiciye bilgi vermeli ve ilgisini çekmelidir.
  6. Zaman çok değerlidir. Radyo haberi hem kısa ve öz olmalı hem de dinleyiciye çok çabuk ulaşmalıdır. Bu nedenle haberi toplarken hızlı davranmalıdır.
  7. Haber girişi genellikle konuşma tekniğine uygun yazılır. Radyo haberi dinleyicisini çok kısa bir sürede yakalamak zorunda olduğundan haber girişi genellikle ?aş giriş tekniğine uygun olmalıdır. Ayrıca renkli giriş yani hikâye girişi de radyo dinleyicisinin ilgisini çekmektedir
  8. Haberin gövdesi ise çoğu zaman ters piramit tekniği ile yazılır. Zaman zaman da eldeki bilgiler eşit değerde ise dörtgen tekniği uygulanır.
  9. Radyo haberleri göze değil kulağa hitap etmektedir. Bu nedenle de radyo haberlerinin dinleyiciler tarafından algılanabilmesi için, haber metinleri günlük dilde konuşur gibi yazılmalıdır.
  10. Radyoda okunan haberleri dinleyicilerin tekrar dinleme olanağı çoğu kez yoktur. Bu nedenle radyo metinlerinde yer alan haberlerde kısa ve anlaşılır cümle yapılarına yer verilmelidir.
  11. Radyo haberi, okunduğu zaman dinleyicin dikkatini çekecek biçimde yazılmalıdır. Bu nedenle hem haber konularının hem de anlatım dilinin dikkat çekici olmasına özen gösterilmelidir.
  12. Haber metninde gereksiz ayrıntılara yer verilmemelidir.
  13. Haber metni yazılırken noktalama işaretleri doğru kullanılmalıdır.
  14. Dinleyicilerin haberi ilgiyle dinlemesi için haber renkli haber biçiminde yazılmalıdır.
  15. Radyo haberlerinde samimi ama saygılı bir tarz kullanılarak dinleyici ile bir bağ oluşturulmalıdır.
  16. Haberin dili açık, anlaşılır ve sade olmalıdır. Haberi oluşturan kelimeler günlük dilden seçilmelidir. Terimlerden ve yabancı kökenli kelimelerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  17. Haber programlarında yer alan her bir haber farklı bir bölüm sayılabilir. Bu bölümler arasında bütünlüğü bozmadan geçişler yapmalı, seslendirmede ve röportajlarda istenilen kısaltmaları gerçekleştirmelidir.