RADYO VE TELEVİZYON HABERCİLİĞİ Dersi Radyo ve Televizyon Haberciliğinde Yapım ve Yayın Süreçleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Radyoda haber yapım süreci hangi aşamaları içerir?


CEVAP:

Radyoda yayınlanan haberler bir haber toplama ve bunları seçme sürecinden geçmektedir. Bu süreçte radyoların haber merkezi tüm görevi üstlenir ve toplanan haberler yayına haber merkezlerinde hazırlanırlar. Radyo ilk dönemlerinde ajanslardan alınan haberleri kullanılırken daha sonraki dönemde haber merkezleri kendi haberlerini kendileri toplamak adına radyo gazeteciliğini başlatmış ve haber toplama sürecinde ajanslarla beraber radyo haberlerine kaynak oluşturmuştur.
Radyo haber bültenlerinde yayınlanan haberler, modern haber tekniğiyle sözü edilen (5N+1K) kuralına göre yazılır. Bu kural, bir haberin bütün ayrıntıları ile verilmesi sağlar, dinleyici ve izleyicinin aklına herhangi bir sorunun gelmesini önler. Bu kurala göre; ne, nerede, ne zaman, neden ve nasıldır? Tabi bu kuraldaki K ise kim sorusuna karşılık gelmektedir. Radyo kendi yapısal özellikleri nedeniyle haberleri derinlikli olarak değil, kısa ve anlaşılır şekilde ana hatlarıyla verir. Haberleri daha derinlemesine incelemek, ele almak amacıyla haber programları, açık oturum, söyleşi gibi program türleri ortaya koyar. Ancak bu şekliyle gündemle ilgili olay ve gelişmeler uzman görüşleriyle ele alınabilir.
Radyo yayıncılığında haber saatleri; günlük ara ve ana haber bültenleri, radyonun yayın politikasına ve hedef kitle profiline göre farklılıklar göstermektedir. Radyo yayın ve yapım aşamasında çalışacak kişilerin sayı ve nitelikleri de bu nedenden dolayı farklıdır. Radyo haber merkezlerinde araştırma ekibi, muhabirler, redaksiyon, kurgu, ses kayıt, arşiv gibi birimler bulunmaktadır. Günlük akış içerisinde yayına verilecek haberler için bir gündem saptanır. Radyo haberciliğinde gündemi oluşturan çeşitli açıklamalar, toplantılar, karşılaşmalar, duruşmalar ve önemli günler gibi olaylar, ilgili alanların yer aldığı bir dosyaya not edilir. Her gün bu dosya takip edilerek o gün gerçekleşecek ya da gelişebilecek olayların listesi hazırlanır ve ekip bu dosya üzerinden kendi haber üretimini gerçekleştirir. Acil durumlar, felaketler ve ani gelişen olaylarda bu liste tekrar güncellenir.