COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ UYGULAMALARI I Dersi Projeksiyon Sistemleri ile İlgili Uygulamalar ve Veri Dönüşüm Fonksiyonları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Raster veriler nasıl farklı bir projeksiyon sisteminde kaydedilir?


CEVAP:

? ArcMap Standart Toolbar’da yer alan New Map File butonuna bazınız. New Document penceresinde yer alan Blank Map üzerinde iken OK butonuna ve daha sonra gelen pencerede Hayır butonuna basarak boş bir ArcMap arayüzü açınız.
? Standart Toolbar’da yer alan Add Data butonuna basınız. Projeksiyon_Donusum dizinini Look in: bölümünde set ediniz. Dizin altında yer alan Pafta_UTM36.shp, Il_Merkez_UTM36.shp, Gol_UTM36 ve iki_il_UTM36.shp dosyalarını seçiniz ve Add butonuna basarak verileri ArcMap Data View’da görüntüleyiniz.
? Table of Contents penceresinde yer alan katmanların sembolojisi üzerinde mouse’un sol tuşuna basarak aktif hâle gelen Symbol Selector penceresinde yeni semboller tanımlayınız. Data View’ın sağ alt köşesinde yer alan koordinat değerleri metre cinsinden görüntülenmektedir.
? Standart Toolbar’da yer alan Add Data butonuna basınız. Projeksiyon_Donusum\Ankara_UTM36 dizinini Look in: bölümünde set ediniz. Dizin altında yer alan Ankara_Bina.shp, Ankara_Uydu.tif ve Ankara_Rasat.tif dosyalarını seçiniz ve Add butonuna basarak verileri ArcMap Data View’da görüntüleyiniz.
? WGS_1984_UTM_Zone_36N projeksiyon sistemine sahip Bina ve Uydu görüntüleri I29 pafta sınırı içerisinde yer almaktadır. Verileri Tool Bar’da yer alan Zoom In fonksiyonunu kullanarak detayda görüntüleyiniz. Table of Contents penceresinde katmanları aşağıdaki şekilde sıralayınız. Data View’da görüntülenen verileri Zoom In, Zoom Out fonksiyonlarını kullanarak verileri farklı ölçek aralıklarında görüntüleyiniz.
? Data View’da görüntülenen ve orjinali WGS 1984 UTM Zone 36N projeksiyon sistemine sahip tüm verileri GCS_WGS_1984 projeksiyon sisteminde görüntülemek için Data View’da mouse’un sağ tuşuna basarak Data Frame Properties fonksiyonunu seçiniz. WGS_1984 projeksiyon sistemini seçiniz ve Tamam butonuna basınız. ? Table of Contents penceresinde yer alan Ankara_Uydu.tif raster veri katmanı üzerinde mouse’un sağ tuşuna basınız. Data > Export Data fonksiyonunu seçiniz. Aktif hâle gelen Export Raster Data penceresinde Spatial Reference: Data Frame (Current) olarak set ediniz. Location: Projeksiyon_Donusum\ olarak set ediniz. Name: Ankara_Uydu_Geo olarak set ediniz ve Save butonuna basarak işlemi tamamlayınız.