WEB GRAFİK TASARIMI Dersi Indesign ile Grafik Tasarımı soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Sayfalar arası gezintiler oluşturmak için nesneler düğmelere dönüştürebilir ve bu düğme formatındaki nesnelere gezinti işlevi eklenebilir. Bu amaçla uygulanabilecek işlemleri sıralayınız.


CEVAP:

• Application Bar (Uygulama Çubuğu) üzerinde yer alan Window (Pencere) menüsü altındaki Interactive (Etkileşim) alt-menüsüne bağlı Buttons and Forms (Düğmeler ve Formlar) seçeneğini kullanabilirsiniz.
• Çalışmanız kapsamında animasyon düzenlemeleri yapmak için yine Window (Pencere) menüsü altındaki Interactive (Etkileşim) alt-menüsüne bağlı Animation (Animation) seçeneğini izleyebilirsiniz.
• Çalışmanızdaki sayfalar arasında animasyonlu geçişler olsun isterseniz, Window (Pencere) menüsünü takiben, Interactive (Etkileşim) altmenüsüne bağlı Page Transitions (Sayfa Geçişleri) seçeneği size yardımcı olacaktır.
• Yine Window (Pencere) menüsüne bağlı Interactive (Etkileşim) altmenüsündeki diğer alternatif seçenekler de, çalışmanıza linkler (köprüler), zamanlamaya dayalı olaylar, madde – yer imleri gibi çeşitli unsurlar eklemek ve düzenlemek için kullanılabilmektedir.
• Yaptığınız Flash tabanlı çalışmanın nasıl göründüğünü ve çalıştığını görmek için, Window (Pencere) menüsü ve Interactive (Etkileşim) altmenüsüne bağlı SWF Preview (SWF Önizleme) seçeneğini kullanma imkânınız vardır.
• Flash tabanlı olarak sayısal yayınlamayı düşündüğünüz çalışmanın düzenlemesi bittikten sonra, dışa aktarma seçeneklerini izleyerek (SWF dosya türünü seçerek)  yayınlama işlemini yapabilirsiniz. SWF olarak kaydetme anında görüntülenen ek seçenekler penceresinde yayına dair bazı ek düzenlemeler de gerçekleştirmek mümkündür. Buna göre, hangi sayfaların yayınlanacağı, SWF dosyası ile birlikte HTML dosyası da oluşturulup oluşturulmayacağı (özellikle Web görüntüleme için gereklidir), yayın boyutunun neler olacağı, animasyonlarda saniye başına kare sayısının (frame rate) ne olacağı ve yayına (daha az yer kaplaması için) sıkıştırma uygulanıp uygulanmayacağı gibi seçenekler bu noktada başlıca düzenlemelerdir.
• Diğer sayısal yayınlama formatı / dosya türü olan EPUB seçeneğini seçerek dışa aktarma yapmak istediğinizde, yine SWF dosya türünde olduğu gibi bir ek seçenekler penceresi karşımıza çıkmaktadır (Bu noktada çalışmanızı tasarlarken, yayın içi ihtiyaç duyduğunuz düzenlemeler harici ayrıca EPUB için gerekli olan farklı özellik ve işlevler yoktur). Bu pencerede, EPUB formatında yayınınızzdaki bazı ‘son dokunuş’ düzenlemelerini hızlıca yapabilirsiniz. Söz konusu düzenlemeler şöyledir:
• General (Genel) sekmesi altında, EPUB sürümünü seçebilir, yayınınızın ilk sayfasının (cover – kapağını) ne olacağını belirleyebilir, içeriğin sağ-sol, alt-üst ölçülerini belirleyebilirsiniz. Ayrıca yine içerik sayfa sırası, numaralandırma gibi konularda da son düzenleme durumlarını bu sekme altında seçebilirsiniz.
• Image (Görsel) sekmesi altında, yayınınız içinde yer alan görsellerin çözünürlüğü, diğer içeriklerle olan konumları, kaliteleri gibi seçenekleri ayarlayabilirsiniz.
• Advanced (İleri Düzey) sekmesi altında ise, yayınınızın parçalara bölünüp bölünmeyeceği, metadata (yayıncı, id) gibi bilgilerinin içerilip içerilmeyeceği, varsa yayın için ayrıca stil düzenlemeleri dosyası (CSS) uygulanıp uygulanmayacağı ve yine çeşitli etkileşimli düzenlemeler için kullanılabilecek, JavaScript adlı kodların eklenip  eklenmeyeceğini belirleyebilirsiniz.