ÇOCUK VE ERGEN BAKIMI Dersi Kişilik: Oluşumu, Gelişimi ve Anne Baba Tutumları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Sembolik dönem çocuklarının (2-4 yaş) bilişsel özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Sembolik dönem çocuklarının (2-4 yaş) bilişsel özellikleri şöyle sıralanabilir: • Ben merkezlidir. Bu, bütün yaşam alanına yansır. Oyunlarda, bütün oyuncaklarının istediği her an elinin altında olmasını, istediğinde verilmesini ister.

• Dili hızla gelişmeye devam etmekle birlikte, henüz tam olarak, duygu ve düşüncelerini ifade edecek, bilişsel ve fiziksel olgunlaşma gerçekleşmemiştir.

• Birden fazla boyutu olan ilişkileri anlamlandıramazlar. Ayşe, Fatma’dan uzun, Fatma da Şenay’dan uzundur. En uzun boylu kim sorusuna cevap veremez. Ama bu ilişkiyi sembolleştirip, kâğıda çizdiğinizde, bu ilişkiyi doğru anlamlandırdığı görülebilir.

• Sınıflama yapamaz. İlk öğrendiği hayvan dört ayaklı bir köpek ise, bundan sonra gördüğü bütün dört ayaklılara köpek diyecektir.

• 3 yaş civarında akranları ile birlikte oyun oynayacak bir sosyalleşme içine girer. Bu andan itibaren, ben merkezliliğinin düzeyinde giderek azalma olur. Ama sosyal ben’in tam olarak gelişimi bir sonraki dönem olan sezgisel dönemde başlar.

• 2-4 yaşlarında çocuk, gözünün önünde bulunmayan ya da hiç var olmayan nesne, olay, kişi ve varlıkları temsil eden semboller geliştirmeye başlar. Örneğin; bir çubuğu at, cetveli tabanca gibi kullanabilir. Bu yaşta sembolik oyun sıkça görülür. Sembolik oyunlar aracılığıyla çocuklar çatışmalarını ortaya koyabilir ve dengelerini sağlayabilirler. Çocuklar büyüdükçe sembolik oyunları anlaşılmaz hâle gelebilir.