SEYAHAT ACENTACILIĞI VE TUR OPERATÖRLÜĞÜ Dersi TÜRKİYE’DE SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE YASAL DÜZENLEME soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Seyahat acentalarının  “Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu”nun V. faslının 17, 19, 20 ve 21. Maddelerinde belirtilen yasal yükümlülükleri nelerdir?


CEVAP:

Seyahat acentalarının yasadan kaynaklanan yükümlülükleri “SeyahatAcentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu”nun V. faslının 17, 19, 20 ve 21. Maddelerinde şu şekilde belirtilmiştir:

  • Haber verme: Seyahat acentalarının sahipleri, tüzel kişilerde yönetim kurulu adına yetkili yöneticiler, dilekçelerinde yazılan ve işletme belgelerinde söz konusu olan hususlarda, meydana gelen değişiklikleri, oluşundan itibaren 30 gün içinde Bakanlığa yazı ile bildirirler.
  • Reklam ve tanıtma: Seyahat acentaları gerçeğe aykırı ve yanıltıcı tanıtma ve reklam yapamazlar. Reklam ve tanıtma belgelerinden birer nüshayı, dağıtımlarından 15 gün önce Bakanlığa gönderirler.
  • Yazışma: Seyahat acentaları, Bakanlıkça gönderilen genelge ve diğer çeşitli konulardaki yazıları en geç 15 gün içinde cevaplandırır veya cevabın gecikme sebebini Bakanlığa bildirirler. Seyahat acentaları diğer yerli ve yabancı kuruluşların seyahat acentalığı işlemleri ve tüm turizm faaliyetleri ile ilgili yazılarını da aynı süre içinde cevaplandırmakla yükümlüdürler. Seyahat acentaları yukarıda söz konusu olan yazışmaları 5 yıl süreyle saklarlar. Seyahat acentaları, seyahat acentalığı faaliyetleri ile ilgili olarak yerli ve yabancı kuruluşlarla yapmış oldukları sözleşmelerin birer örneğini Bakanlığa gönderirler.
  • Mesleki sır: Seyahat acentaları müşterilerinin isim ve adreslerini ve gezileri ile ilgili kişisel hususları gizli tutarlar. Bu hususlarda ilgili kanun hükümleri saklıdır.