BAKIMA GEREKSİNİMİ OLAN ENGELLİ BİREYLER-I Dersi Fiziksel Yetersizliği Olan Bireyler soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Sipina Bifida nedir?


CEVAP:

Doğumsal anomalilerin en sık rastlanılanı olan spina bifida, anne karnında bebeğin omuriliğini oluşturan omurların tam kapanmaması nedeniyle ortaya çıkan bir fiziksel yetersizlik türüdür. Omuriliğin kapanmaması nedeniyle omurilik ve omurilik sıvısı bebeğin sırt ya da bel bölgesinde dışarı doğru bir kese oluşturmakta ve sonuçta bebeğin kol ve bacaklarında hareket sınırlılıkları oluşmasına neden olmaktadır. Bunlarla beraber spina bifidali bireylerde deri üzerinde renk değişimi, kıllanma ve bacaklarda farklı türden bozulmalar görülebilmektedir. Spina bifida ülkemizde 1000 yeni doğandan 3’ünde görülmektedir. Spina bifida teşhisi gebeliğin 8-10. haftasında yapılan kan ve ultrason incelemesinde konulabilmektedir.

 

Spina bifidalı bireylerde fiziksel yetersizliklerin beraberinde, zihinsel yetersizlik, boşaltım sistemi sorunları, farklı vücut bölümlerinde (örneğin; baş, boyun, kalça, bacaklar ve gövde) doğumsal anomaliler ve kalp sorunları görülebilmektedir. Spina bifidalı doğan bebeklerin %80-90’nın da hidrosefali görülmektedir. Hidrosefali beyin içerisindeki yapısal sorunlar nedeniyle beyin omurilik sıvısının kafatasına baskı yaparak, başın büyümesi durumudur. Hidrosefali doğum sonrası gerçekleştirilen bir cerrahi müdahaleyle tedavi edilebilmekte ve başın anormal büyümesi engellenebilmektedir.

Spina bifidanın, gizli spina bifida, spina bifida occulta ve spina bifida cystica olmak üzere üç tipi bulunmaktadır. En hafif ve en sık görülen türü olan gizli spina bifida genellikle bulgu vermemekte ve tedavi gerektirmemektedir. Spina bifida occulta ise, belirtilerin bazen görülüp bazen görülmediği türüdür. Belirtiler sırt derisinde kıllanma, deri renginde değişiklik ya da ayak kaslarında kuvvetsizlik olarak ortaya çıkabilmektedir. Çoğunlukla cerrahi bir tedavi gerektirmemesine karşın mutlaka takip edilmesi gerekir. Son olarak spina bifida cystica da ise sırt derisinde ince bir deri tabasıyla örtülü bir kese ve kemik yapısında bozulmalar görülür. Spina bifida cysticanının meningocele ve myelomeningocele olmak üzere iki türü bulunmaktadır.

 

Omurilikte görülen sorunlar nedeniyle spina bifidalı bireylerde bacaklarda farklı düzeyde güçsüzlük veya felç görülmekte, bu durumla bağlantılı olarak kalça, ayak ve bacaklarda şekil bozukluklarıyla karşılaşılabilmektedir. Ayrıca tuvalet kontrolüne ilişkin sorunlara sıkça rastlanmaktadır.