TEMEL KLİNİK BİLGİSİ Dersi İLK YARDIM soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Şok durumundaki hastaya uygulanması gereken ilk yardım nedir?


CEVAP:

İlk Yardım
1. Solunumun devamı sağlanmalıdır: Solunum yolu açık tutularak solunumun devamı sağlanmalıdır. Solunumun olmaması hipoksik düzeye gelen
hastanın vital fonksiyonlarının daha da kötüleşmesi demektir. Eğer gerekli ise oksijen verilmeli ve yapay solunum yaptırılmalıdır.
2. Kanama kontrol altına alınmalıdır: Dolaşımda bulunan kan miktarında ve oksijen taşıma kapasitesinde daha fazla düşüşe sebep olmamak için kanama kontrol altına alınmalıdır.
3. Hasta ılık tutulmalıdır: Örtüler ve havlular ile hasta ılık tutulur. Su devir daimi olan battaniyeler ya da sıcak su dolu şişeler (hastada yanığa sebep olmamak için havlu ile sarılmalıdır) kullanılır.
4. Periferal dolaşım kontrol edilmelidir: Parmak arası sıcaklığı ile rektal sıcaklığı karşılaştırılır. Termometre ucu iki arka ayağın parmakları arasına konulur ve buraya flaster yardımı ile sabitlenir. Ayak parmağı arası sıcaklığı ve rektal sıcaklık karşılıklı belli aralıklarla kontrol edilmeli. Ayak parmak arası sıcaklığı rektal sıcaklıktan -14°C daha düşük olmalıdır. Eğer aradaki
fark -12°C den büyük ise hasta şoktadır. Fark -6°C den daha büyük ise derin şok durumu bulunmaktadır.
5. Baş aşşağıda tutulur: Beyine giden kan miktarını artırmak için hastanın başı vücuduna oranla daha aşağıda tutulur.
6. Nabız kontrol edilir: Eğer kardiyak arrest oluşur ise kardiyopulmoner resusitasyon (CPR) uygulanmalıdır