TIBBİ VE PSİKİYATRİK SOSYAL HİZMET Dersi Sağlık Hizmetlerinin Sunumunda Sosyal Çalışma soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Sosyal çalışmacının sağlık konusunda yaptığı müdahalelerde öncelikle hangi durumun yarattığı olumsuzlukları gidermek olmalıdır ve hangi noktaları hedeflemelidir?


CEVAP:

Sağlık konusunda bu müdahaleler de öncelikle yoksulluğun  olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik olmalı ve
şu  noktaları hedeflemelidir:

  • Birey, aile, grup, topluluk ve örgütsel bazda ‘güçler ve kaynaklar’ yaklaşımıyla çalışmalıdır.
  • Çalıştığı bütün grupların sosyal eşitsizlik ile davranış temelli olan sağlık sorunlarına yol açması muhtemel davranışları, alışkanlıkları ve ihtiyaçlarıyla ilgili olarak süreğen bir değerlendirme yaklaşımı içinde olmalıdır.
  • Ruhsal, çevresel, ekonomik ve toplumsal düzeyde sağlık temelli davranışları teşvik edecek çalışmalar yapmalıdır.
  • Mesleki çalışmaları, sosyal çalışmacının toplumun değişen yapısını ve bireylerin farklılaşan ihtiyaçlarını erken dönemde
    fark etmesini sağlayacaktır.
  • Sağlığı tehdit eden davranışları sergileme konusunda toplumun dezavantajlı kesimlerinin daha büyük risk altında olduğu açıktır. Bu yüzden toplumsal yapıyı etkileyecek göç gibi değişimler karşısında doğabilecek yeni sorunlar ve bunlara yönelik geliştirilen yaklaşımlar konusunda dünyadaki örneklerin incelenmesi yerinde olacaktır.
  • Sağlığı tehdit edebilecek davranışlar, belli topluluklar arasında daha yoğun olarak görülebilmektedir. Bunlar, sosyal hizmet
    güçler ve ‘mücadeleler’ yaklaşımıyla ele alınmalıdır. Gruplar kendi içlerinde güçleri ve zorlayabilecek yönleriyle değerlendirilmelidir.
  • Bireylerin yaşamlarını etkileyebilecek, sağlık davranışlarını etkileyebilecek ve sosyal hizmet müdahalesini gerektirebilecek farklılıklar şunlar olabilmektedir; yaş, kültür, engellilik, cinsiyet, göçmenlik durumu, siyasal ideoloji, cinsel kimlik, ırk, din. Sosyal çalışma alanı var oluşuyla doğrudan ilişkili olarak bu farklılıkları değerli görür, toplum için zenginlik ve bir güç kaynağı olarak algılar.
  • Sosyal çalışmacı, sağlık alanında çalışırken de sağlıkta eşitsizlik şartlarına karşı bireyler ve toplulukların savunucu rolündedir. Bu yüzden süreçlerde aktif olarak ve doktor, hemşire, psikolog, çocuk gelişimci gibi sağlık alanında çalışan diğer profesyonellerin birlikte çalıştığı takımda yer alması gerekmektedir.