TIBBİ VE PSİKİYATRİK SOSYAL HİZMET Dersi Sosyal Hizmet Sunumunda Değerler ve Etik soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

 Sosyal hizmet sunumu, Sosyal Çalışmacılar Federasyonu’nca yayımlanan ve Türkiye Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği tarafından da 2004 yılında “Sosyal Çalışma Mesleğinin Etik İlkeleri ve Sorumlulukları” adı altında yayımlanan kitapçığında nasıl özetlenmiştir?


CEVAP:

Sosyal hizmet sunumu, Uluslararası Sosyal Çalışmacılar Federasyonu’nca yayımlanan ve Türkiye Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği tarafından da 2004 yılında “Sosyal Çalışma Mesleğinin Etik İlkeleri ve Sorumlulukları” adı altında yayımlanan kitapçığında aşağıdaki gibi özetlenmiştir:
1. Her insanın kendine özgü bir değeri vardır ve bu değer, onun saygı görmesini gerektirir.
2. Her insanın başkasının hakkını ihlal etmemek koşuluyla kendisini geliştirme hakkı ve toplumun gelişimine katkı verme sorumluluğu vardır.
3. Yönetim biçimi ne olursa olsun her toplum, tüm üyelerinin en üst düzeyde yararı için işlev sunmalı; üyelerin kendilerini geliştirmeleri için gerekli koşul ve olanakları sağlamalıdır.
4. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde ve diğer uluslararası belgelerde ifade edilen temel insan haklarına saygı gösterilmelidir.
5. Sosyal çalışmacılar kendilerinin yardımına ve tavsiyesine gereksinim duyan herkese; cinsiyet, yaş, özürlülük, renk, ırk, toplumsal sınıf, dil, din, siyasal görüş veya cinsel tercih durumuna göre ayrım yapmaksızın, mümkün olan en iyi hizmeti sunarlar.
6. Sosyal çalışmacılar mesleki tutum, karar ve eylemlerinde sosyal adaletsizlikle mücadele ederler. Bu nedenle özellikle; incinebilir, baskı altındaki birey ve gruplarla birlikte ya da onlar adına toplumsal değişmeyi sağlamak için çaba gösterirler. Öncelikle yoksulluk, işsizlik, ayrımcılık gibi toplumsal sorunlarla yakından ilgilenirler. Toplumsal sorunlara ilişkin bilinç ve duyarlılık düzeyinin yükseltilmesini amaçlar ve karar sürecine etkin katılımı sağlamak için çalışır.
7. Sosyal çalışmacılar, nesnel olma, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme, uygulama yaptıkları alanlarda yetkin olma gibi sorumluluklara sahiptirler. 8. Sosyal hizmet uzmanları gizlilik, mahremiyet ve özel hayatın korunması yanında mesleki çalışmalarında elde ettikleri bilgiyi sorumlu bir biçimde kullanma ilkelerine uyarlar. Bu ilkelerle ülke mevzuatı arasında uyuşmazlık olduğu zaman bile gizlilik ilkesine sadık kalırlar.
9. Sosyal hizmet uzmanları başvuru sahipleriyle işbirliği içinde çalışır ve onları en üst düzeyde katılım için desteklerler. Hizmet sundukları kişilere; çalışmalarının yararlarına ve olası risklerine ilişkin bilgi verirler. Çalışmalarında öncelikle başvuranlarının yararını gözetirler ve bununla birlikte üçüncü kişileri de göz ardı etmezler.
10. Yasal zorlamanın gerekli olabileceği durumlarda, taraflardan birinin sorununun çözümü ile ilgili diğer kişilerin zararına bir durum ortaya çıkarsa sosyal çalışmacılar, tarafların beyanlarını dikkatli bir şekilde değerlendirmelidirler. Bu noktada sosyal çalışmacılardan yasal zorlamanın kullanılmasının en aza indirilmesine yönelik çabalar beklenmektedir.
11. Sosyal çalışmacılar; terörizm, işkence ya da benzer yollara başvuran kişi, grup, siyasal güç veya diğer güç odaklarına doğrudan ya da dolaylı bir bicimde destek veremez veya kayıtsız kalamazlar.
12. Sosyal hizmet uzmanları, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği’nce hazırlanan Sosyal Hizmet Mesleğinin Etik İlkeleri ve Sorumluluklarını kabul eder ve etik temele dayalı olarak karar verirler.