TIBBİ VE PSİKİYATRİK SOSYAL HİZMET Dersi Sosyal Hizmet Sunumunda Değerler ve Etik soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Sosyal hizmet uzmanının hizmeti sunumu sırasında dikkat etmesi gereken görevler ya da zorunluluklar nelerdir?


CEVAP:

Sosyal hizmet uzmanının hizmeti sunumu sırasında dikkat etmesi gereken bu
görevler ya da zorunluluklar aşağıda özetlenmiştir:
• Hizmet: Bireylerin var olan potansiyellerini ortaya çıkarmak için onlara yardım, kaynak ve fayda sağlanması ve bu yönde hizmet sunulmasıdır. Hizmet, her zaman sosyal çalışmaların merkezi unsuru olmuştur. Sosyal çalışmacının öncelikli hedefi, yardıma gereksinimi olanlara hizmet sunmaktır.
• Sosyal adalet: Toplumdaki her bireyin sosyal yardımlara, haklara, olanaklara ve haklarının korunmasına eşit düzeyde erişmesidir. Sosyal adalet, sosyal çalışmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Sosyal hizmet yoluyla baskı ve ayrımcılığı ortadan kaldırmaya ve kültürel çeşitliliği ve duyarlılığı arttırmaya özellikle
vurgu yapar.
• Kişinin onuru ve değeri: Kişinin kendi kararını vermesi yoluyla sorumluluk alması, kaderini tayin etmesi ve özerkliğini ortaya koyması bu değer ile ilişkilidir. Bireyi insan olduğu için değerli görme ve onu tüm unsurların üzerinde değerlendirme; bireysel farklılıklara saygı gösterme, sosyal hizmetin dayanağının başlıcasıdır.
• İnsan ilişkilerinin önemi: Sosyal hizmet uzmanı ve hizmeti alan arasındaki bilgi alışverişi, olumlu bir çalışma ilişkisi oluşturur ve tarafların bağlantılarını ve değişikliklerini değerlendirmelerine olanak sağlamaktadır. Sosyal hizmet uzmanı tarafından insan ilişkilerinin bir değer olarak önemsenmesi gerekir. Zira sosyal hizmet sunumunda ilişkisel farkındalık ya da insan ilişkilerine gereken önemi verme, tüm alt hizmet alanlarını ve değerlerini kapsar. İlişki ile ifade edilenin kapsamı geniş olarak düşünülmelidir. Bu meyanda yalnızca sosyal hizmet
uzmanı ile hizmeti alan, onun ailesi veya diğer bireylerle ilişkileri değil aynı zamanda sosyal hizmet uzmanının topluluklar, örgütler ve diğer uzmanlar ile ilişkileri ifade edilmektedir. Bu ilişki, bağ ve bağlantıların güçlendirmesi, toplumsal refaha katkı yönünde katma değer yaratacaktır.
• Dürüstlük: Sosyal hizmet uzmanının güvenilir olması ve etik ilkelere riayet etmesi ile ilişkili değerdir. Bir sosyal hizmet uzmanı, sunacağı hizmette, yapacağı açıklamalarda başvuru sahibine, onun ailesine ve kendi meslektaşlarına karşı; açık, açıklayıcı ve dürüst olmalıdır.
• Yeterlilik: Sosyal hizmet uzmanının hizmeti alanlarla etkili bir şekilde çalışma becerilerine ve yeteneklerine sahip olmasıdır. Yeterlilik değeri, sosyal hizmet uzmanlarının yalnızca gerekli bilgi ve becerilere sahip oldukları alanlarda uygulama yapmasını zorunlu kılan kısıtlayıcı bir çerçeve de sunar. Sosyal çalışmacılar, bilimsel olarak yeterli olduklarında, teknolojiyi ve mesleklerinin
gerektirdiği araçları doğru biçimde kullandıklarında hizmeti talep edenlere yardımcı olabilirler. Diğer taraftan sosyal hizmet uzmanları, kendilerinden hizmet talep edenlere ve hizmete gereksinimi olanlara daha fazla yardımcı olabilmek için bilgi ve yeteneklerini geliştirmelidirler.