KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM Dersi SÖZLÜ İLETİŞİM BİÇİMLERİNDE FARKLILAŞMA soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Sözlü iletişimde “çağrı” ve “açığa vurma” kavramları nasıl açıklanabilir?


CEVAP:

İletiler tek bir göstergeden ibaret olsalar bile fiziksel bir forma sahiptir. Ayrıca her ileti, “çağrı” olarak adlandırılan, kime gönderilmek üzere hazırlandıklarını belli eden bir hitaba ve kimin hazırladığını belli eden bir “açığa vurma” biçemine sahiptir. Sözlü iletişim sürecinde, aynı dili konuşsalar da farklı bireylerin iletileri yukarıda sıralanan çağrı ve açığa vurma bileşenleri açısından birbirlerinden kolayca ayrılabilirler.

Farklı gazetelerde her gün hemen aynı olaylarla ilgili haberler yer alır. Bu haberlerde gösterilen, yani olay ve gösteren, yani olayı anlatan sözcükler aynı olduğu hâlde, her birinde hitap edilen okuyucu kitlesi ve haberi yazan muhabir farklı olduğu için, her haber farklı çağrı ve açığa vurmaya sahiptirler. Farklı okuyucu kitlesine ve farklı dünya görüşüne sahip muhabirler gibi farklı kültürlerin mensupları da benzer anlamları benzer bağlamlarda aktardıkları süreçlerde farklı hitap ve açığa vurma bileşenlerine sahip iletiler hazırlarlar.

Bireyci, dar bağlamlı ve belirsizlikten sakınma derecesi düşük kültürlerin üyeleri genellikle açığa vurma bileşenini öne çıkarırken, ortaklaşa davranışçı, geniş bağlamlı ve belirsizlikten sakınma derecesi yüksek kültürlerin mensupları çağrı bileşenini öne çıkarırlar. Bir iletiyi kimin gönderdiği kolayca anlaşılıyorsa açığa vuran sözlü iletişim biçemi, kime iletildiği kolayca anlaşılıyorsa çağrılı sözlü iletişim biçemi kullanılmış demektir.