CEZA HUKUKUNA GİRİŞ Dersi Suçun Yapısal Unsurları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Suçun Konusu'nu detaylı olarak anlatınız.


CEVAP:

Suçun maddi unsurlarından bir diğeri de konudur. Konusu bulunmayan bir suç olmaz. Suçun konusu, üzerinde fiilin icra edildiği eşya veya şahsın fiziki, maddi yapısıdır. Bazı suç tanımlarından, konuyu bir nesnenin oluşturduğu açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Ör- neğin, hırsızlık suçunda taşınır bir mal; mala zarar verme suçunda taşınır veya taşınmaz mal. Bazı suçlarda konu ile mağdur iç içe olmakla birlikte aynı şeyler değildir. Örneğin, kasten yaralama suçunda mağdur yaralanan kişidir. Konu ise, bu kişinin vücududur.

Suç teşkil eden fiilin ihlal ettiği hukuki değer ile suçun konusunu karıştırmamak ge- rekir. Örneğin, kasten öldürme veya taksirle öldürme suçuyla ihlal edilen hukuki değer, kişinin yaşama hakkıdır. Suçun konusu ise belli bir kişinin (öldürülen kişinin) hayatıdır. Suç ile korunan hukuki değer, suçun işlenmesiyle ihlal edilmektedir. Buna karşılık, su- çun işlenmesiyle suçun konusuna zarar verilmekte veya suçun konusu tehlikeye maruz bırakılmaktadır.

Haksızlık teşkil eden fiilin işlenmesi ile suçun konusu ya zarara uğratılır ya da tehli- keye maruz bırakılır. İşte fiilin, suç konusu üzerinde meydana getirdiği etkiye göre suçlar;“zarar suçu” ve “tehlike suçu” şeklinde ikili bir ayrıma tabi tutulmaktadır.

Zarar suçlarında fiilin işlenmesi ile suçun konusu zarara uğratılmaktadır. Bu zarar, sadece ekonomik açıdan değer kaybı şeklinde değil suçun konusu bakımından gündeme gelen her türlü olumsuz sonuç şeklinde anlaşılmalıdır. Bu itibarla kasten öldürme veya taksirle öldürme ya da yaralama suçları da birer zarar suçudur.

Tehlike suçlarında ise icra edilen fiilin suç konusu üzerinde bir zarar meydana getirme tehlikesi söz konusudur. Tehlike suçları, kanun koyucunun bazı hukuki değerleri daha et- kin bir şekilde korumak amacıyla, bunları ihlal eden davranış dolayısıyla failin cezalandırı- labilmesi için herhangi bir zararın gerçekleşmesini aramadığı suçlardır. Tehlike suçları ken- di içinde “soyut tehlike suçları” ve “somut tehlike suçları” şeklinde ikiye ayrılmaktadır.

Soyut tehlike suçlarında suçun kanuni tanımında yer alan fiilin icra edilmesi yeterli olup suçun konusu üzerinde gerçekten bir tehlikenin meydana gelip gelmediğinin araş- tırılmasına ve tespite gerek yoktur. Örneğin, suç işlemeye alenen tahrik (m. 214), suçu ve suçluyu övme (m. 215) soyut tehlike suçlarındandır.

Somut tehlike suçlarında ise, suçun kanuni tarifinde belirlenen fiilin icra edilmesinin yanı sıra bu fiilin suç konusu bakımından somut bir tehlike meydana getirip getirmediği- nin, yani gerçekten bir tehlikeye sebebiyet verip vermediğinin hâkim tarafından araştırılıp tespit edilmesi gerekir. Ayrıca gerçekleşen somut tehlike ile failin icra ettiği fiil arasında nedensellik bağının bulunması gerekir. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama (m. 216) ve genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması (m. 170) somut tehlike suçlarındandır.