CEZA HUKUKUNA GİRİŞ Dersi Suçun Yapısal Unsurları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

SUÇUN MANEVİ UNSURU'nu genel hatlarıyla açıklayınız.


CEVAP:

Haksızlığın diğer unsuru, manevi unsurdur. Manevi unsur, işlenen fiil ile kişi arasındaki manevi bağı ifade eder. Bu bağ kurulmadan suçun oluştuğundan söz edilemez.

Belirtmek gerekir ki, manevi unsur ile kusurluluk birbirinden farklı kavramlardır. Ku- surluluk, haksızlığın unsurlarının oluştuğunun tespitinden sonraki safhada işlediği fiil ile bağlantılı olarak fail hakkında bulunulan bir değer yargısıdır (kusur yargısı). Kusurluluk suçun bir unsuru değildir. Örneğin, kusur yeteneğine sahip olmayan bir akıl hastasının bir başkasını öldürmesinde veya yaralamasında ortada haksızlık oluşturan dolayısıyla suç teşkil eden bir fiil vardır. Fakat kusur yeteneğinin bulunmaması nedeniyle fail hakkında cezaya hükmedilmez (kusursuz ceza olmaz/kusur prensibi). Buna karşılık, manevi unsur gerçekleşmediği takdirde, suçun varlığından söz edilemez. Bu itibarla TCK’ye hâkim olan suç teorisinde, suçun manevi unsuru ile kusurluluk, birbiriyle bağlantılı; fakat içerik ve fonksiyonları bakımından birbirinden farklı kavramlardır. Kusur yargısının temelinde, fail tarafından kasten veya taksirle işlenen ve haksızlık teşkil eden bir fiil bulunmaktadır.

Suçun manevi unsuru denildiği zaman, fiilin kasten veya taksirle işlenmiş olması an- laşılır. Kast ve taksir haksızlık teşkil eden fiilin işleniş şeklidir.