SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE HALKLA İLİŞKİLER Dersi Sürdürülebilirlik Açısından Halkla İlişkiler ve Etik soru detayı:
SORU:
Sürdürülebilirlik açısından etiğin türleri nelerdir? Açıklayınız
CEVAP:
Betimleyici (Kuramsal) Etik: Betimleyici etik, kural koymaz ve ele alınan tutum ve davranışlara ilişkin herhangi bir yargıda bulunulmaz. Bunun yerine, insan tutum ve davranışlarını gözlemler ve gözlenen bu tutum ve davranışları betimler. Dahası betimleyici etik, bir grubun veya topluluğun etik ilkelerini inceler ve o grup veya topluluğun ahlaksal görüş ve tutumlarla ilgili yapılandırdıkları olgusal önermeleri tanımlar.
Uygulamalı Etik: Sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler bağlamında uygulamalı etik, öncelikle, bir örgüt içinde farklı meslek gruplarındaki işgörenlerin, görev ve sorumluluklarını yerine getirirken karşılaştıkları etik çıkmazları üzerine yoğunlaşmalıdır. Bu ortamlarda uygulamalı etik; örgütün var olan sınırlı kaynaklarıyla müşterilerine ulaştırılacak
değişik seçeneklerin neler olduğu ile de ilgilenmelidir.
Normatif Etik: Normatif etik yöntemi kullanan sürdürülebilirlik açısından halkla ilişkiler çalışmaları, öncelikle hem işgörenlerin hem de son kullanıcı olan müşterilerin tutum ve davranışlarını ahlak çerçevesinde değerlendirme olanağı sunan ölçütleri geliştirme işiyle uğraşır. Bu nedenle, gerek kurum gerek işgören gerek üretilen ürün ve(ya) hizmet gerek müşteri hakkında değerlendirme ölçütleri geliştirilir. Söz konusu bu değerlendirme
ölçütlerinin düzenli olarak güncellenmesi, gözden geçirilmesi ve eleştirel bir yapıda olması zorunludur; çünkü bu sayede kurum içi ve dışı etkinliklere ilişkin kısa-orta-uzun dönemli bir saptamaya gidilebilecektir.
Meta-Etik: Meta etik, sürdürülebilirlik açısından hakla ilişkiler; betimleyici, uygulamalı ve normatif etik yaklaşımlarının ahlaksal yargıları üzerinde durur. Dahası sürdürülebilirlik açısından, bu yargılarda geçen kavramları analiz etmekle kalmaz, yargıların anlamlarını, içeriklerini ve birbirleri ile olan ilişkilerini inceler.