OLAYLARA MÜDAHALE ESASLARI Dersi Güç Kullanımı ve Dikkat Edilecek Hususlar soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Taktiksel iletişim nedir ve nasıl kullanılmalıdır?


CEVAP:

2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu’nun 16. maddesine göre; güç kullanma türleri bedensel güç, maddi güç ve ateşli silahlar olarak belirtilmektedir. Ancak, görevlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı nedeni ile güvenlik personeli görevlerini yaparken uygulama esnasında destekleyici ve basitleştirici tüm araçlara başvurmaktadır. Son yıllarda iletişimin doğru hedefe ve hedef odaklı, bilinçli ve yerinde uygulandığında önemli bir unsur olduğu müşahede edilmektedir. Muhatap alınanların davranış şekilleri ve amaçlarının değiştirilmesini amaçlayan iletişim özellikle gruplar tarafından başlatılan rahatsızlık veren süreçleri yavaşlatarak diğer taktiksel müdahaleler için de zaman kazandıracaktır.

Genel ve özel kolluk personelinin güç kullanmasının gerekli ölçüde en aza indirilmesi kamunun çıkarınadır. Bu nedenle, güç kullanımını azaltmak amacına hizmet eden etkili araçlardan biri olan taktiksel iletişimi sürekli olarak kullanmak genel ve özel kolluk personeli için önemlidir. Güvenlik görevlilerinin orantılılık ilkesi ışığında karşılaştığı zorluklarda ilgili kişilerle müzakere ya da iletişim becerilerine başvurmaları, en az zorlayıcı müdahaledir. İletişim ve müzakere becerilerinde yüksek kabiliyet, zor kullanımını azaltıp halkın güvenlik görevlilerine güvenini arttırır.

Taktiksel iletişim ve müzakere asla kesilmemelidir; zor kullanmaya geçilmiş olsa dahi taktiksel iletişim ve müzakere devam etmelidir ve bu durum güvenlik personelinin en temel ilkelerinden biridir. Taktiksel iletişim karşı tarafa zor kullanırken bu zora neden gerek duyulduğunu da açıklamayı içerir. Taktiksel iletişim sayesinde çoğunlukla zor kullanmaya son verilir. Bu durum, taktiksel iletişimin en değerli güvenlik personeli müdahalelerinden biri olduğunu ortaya koyması bakımından önemlidir.