DIŞ TİCARETTE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Dersi BİLGE SİSTEM - II: DETAYLI BEYAN, DİĞER MODÜLLER soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

TCGB “Finansal Bilgiler” ekranında doldurulması gereken bölümler nelerdir ve bu bölümlere hangi bilgilerin girilmesi gerekmektedir? 


CEVAP:
  • Teslim Şekli/Yeri: Bu bilgilerin girileceği bölümler “yeşil” renktedir, yani muhakkak doldurulması gerekmektedir. İki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüme “Teslim Şekli”ni belirten kodun girilmesi gerekmektedir. İkinci bölüme ise “Teslim Yeri” bilgisinin girilmesi gerekmektedir.
  • Döviz ve Toplam Fatura Bedeli: Bu bilgilerin girileceği bölümler “yeşil” renktedir, yani muhakkak doldurulması gerekmektedir. İki bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüme ise beyan edilen eşyanın toplam fatura bedeli faturanın düzenlendiği para cinsinden kaydedilir. İkinci bölüme faturanın düzenlendiği para cinsinin kodu yazılır.
  • Navlun Bedeli: Bu alan “gri” renktedir, yani veri girişi yapılamaz durumdadır. Ödeme şekline göre bu alan etkin olabilmektedir. İki bölümden oluşmaktadır. Eğer yükümlü ödeme şekli itibarı ile navlun bedelini kendisi ödeyecekse birinci bölüme ait alan etkin olacaktır ve buraya belirlenen navlun bedelini ve hemen yan tarafındaki ikinci bölüme de (kutuya) ödeme hangi para cinsi ile yapılacaksa o para biriminin kodunun girilmesi gerekmektedir.
  • Sigorta Bedeli: Bu alan da “gri” renktedir, yani veri girişi yapılamaz durumdadır. Ödeme şekline göre bu alan etkin olabilmektedir. İki bölümden oluşmaktadır. Eğer yükümlü ödeme şekli itibarı ile sigorta bedelini kendisi ödeyecekse birinci bölüme ait alan etkin olacaktır ve buraya belirlenen sigorta bedelini ve hemen yan tarafındaki ikinci bölüme de (kutuya) ödeme hangi para cinsi ile yapılacaksa o para biriminin kodunun girilmesi gerekmektedir.
  • Yurt Dışı Diğer: Bu alan da “gri” renktedir, yani veri girişi yapılamaz durumdadır. Ödeme şekline göre bu alan etkin olabilmektedir. İki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüme yurtdışında yapılan, eşya faturasında kaydı bulunmayan ancak kıymete dahil edilmesi gereken giderlerin tutarı girilir ve hemen yan tarafındaki ikinci bölüme de (kutuya) ödeme hangi para cinsi ile yapılacaksa o para biriminin kodunun girilmesi gerekmektedir.
  • Yurt İçi Diğer: Bu alan da Şekil 7.4’te “gri” renktedir, yani veri girişi yapılamaz durumdadır. Ödeme şekline göre bu alan etkin olabilmektedir. İki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüme KDV matrahına dahil edilmesi gereken yurtiçi giderler tutarı girilir ve hemen yan tarafındaki ikinci bölüme de Türk Lirası kodunun (TRL) girilmesi gerekmektedir.
  • Döviz Kuru: Bu alan döviz cinsi seçildiğinde sistem tarafından otomatik olarak doldurulur.
  • Hesap Detayları: Bu alan gerektiğinde ek bilgilendirme için doldurulur.
  • Finansal ve Bankacılık Verileri: Bu alana (kutuya) bankacılık işlemlerine aracılık eden bankanın adı ve şubesi yazılır.
  • Ödeme Şekli: Bu alana kambiyo mevzuatına göre yapılan ödeme şeklinin kodu yazılır.