aof.sorular.net
Depolama Ve Envanter Yönetimi
DEPOLAMA VE ENVANTER YÖNETİMİ Dersi TEDARİK ZİNCİRİ TEMEL KAVRAMLAR soru cevapları
DEPOLAMA VE ENVANTER YÖNETİMİ Dersi TEDARİK ZİNCİRİ TEMEL KAVRAMLAR soru detayı:
SORU:
Tedarik zincirindeki kararlar için yol gösterici olarak kabul edilen alanlar nelerdir?
CEVAP:
Tedarik zincirindeki kararlar için yol gösterici olarak kabul edilen 5 karar alanı bulunmaktadır. Bu alanlar;
- Üretim: Pazar tarafından talep edilen ürün hangisidir? Bu ürünlerden ne kadar üretilmeli ve ne zaman üretilmelidir? Bu eylem fabrika kapasitesini, iş yükü dengesini, kalite kontrolünü ve teçhizat bakımını gerektiren mastır üretim planını oluşturmak açısından önemlidir.
- Stok: Tedarik zincirinin her aşamasında ne kadar stoklama yapılmalıdır? Hammadde olarak ihtiyaç duyulacak bitmiş ya da yarı bitmiş ürünlerin ne kadarı stokta bulundurulmalıdır? Stok tutmadaki amaç, tedarik zinciri içindeki belirsizlik karşısında bu stokların tampon görevi görmesidir. Ancak stok tutmada işletmeye ek bir maliyet yüklediği için pahalı olabilmektedir. Bu nedenle optimal stok düzeyinin ve yeniden sipariş verme noktasının ne olacağı belirlenmelidir.
- Yerleşim: Üretim ve stok için gerekli olan depolar nerede konumlandırılmalıdır? Bu depolar için en uygun maliyetli konumlar nereleridir? İşletme yeni tesisler mi inşa etmeli yoksa var olan tesisleri mi kullanmalı? Yerleşim ile ilgili cevaplanması gereken bu sorular, ürünün dağıtımı ile birlikte son tüketiciye ulaşmak için en uygun yolunda belirlenmesini sağlayacaktır.
- Nakliye: Stoklarda bulunan ürünler bir tedarik zinciri konumundan diğerine nasıl hareket ettirilmelidir? Hangi nakliye yöntemi (denizyolu, karayolu, havayolu, demiryolu) ne zaman kullanılmalıdır? Her nakliye yönteminin kendine göre üstün ve zayıf yönleri bulunmaktadır. Bu üstünlük ve zayıflıklar ürün çeşidi de göz önünde bulundurularak nakliye türüne karar verilmelidir.
- Bilgi: Her faaliyette olduğu gibi tedarik zinciri faaliyetleri yerine getirilirken de bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Faaliyetler için ne kadar bilgi toplanmalı ve bunların ne kadarı paylaşılmalıdır? Bu bilgilerin zamanında ve doğru olarak elde edilmesi önemlidir. Çünkü zamanlı ve doğru bilgi daha iyi koordinasyon ve daha iyi karar alınmasını sağlamaktadır. Doğru bilgi hangi üründen ne kadar üretileceği, nerede depolanacağı ve en iyi nakliye yönteminin hangisi olacağı konusundaki kararların doğru olarak alınmasını sağlar.