EKONOMİNİN GÜNCEL SORUNLARI Dersi YENİ DÜNYA DÜZENİNDE TEKNOLOJİK VE İNNOVATİF YENİLİKLER VE İŞSİZLİK soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Teknolojik gelişmelerin istihdamı etkilemesi hangi başlıklar halinde özetlenebilir?


CEVAP:

Teknolojik değişimin istihdamı etkilemesi;
1. Ürün talebinin fiyat esnekliği: Tüketicinin ürünün fiyat değişimine olan hassasiyeti arttıkça, teknolojik yenilik istihdamı artıracaktır. Fiyat esnekliği arttıkça teknolojik yeniliğin ürettiği çıktı miktarı artacaktır.
2. Emek için sermayenin ikamesi: Teknolojiyi ikame etmenin daha olası olduğu durumda, emek geliştirici teknolojik gelişmenin etkisi pozitif olacaktır. Çünkü emek artık sermayeden daha ucuzdur ve firmalar teknoloji yerine emek istihdam edecektir. Sermaye geliştirici teknolojik yenilik olduğu durumda ise bunun tersi söz konusu olacaktır.
3. Monopol gücü: Eğerfirma piyasada monopol gücüne sahipse maliyetlerdeki düşüşlerin tamamı fiyatlara yansıtılmayacağından, bu durumda, istihdamın olumlu yönde etkilenmesi daha az olası bir durumdur.
4. Pazar payı etkisi: Eğerteknolojik yenilik hızlı birşekilde piyasanın geneline yayılmamışsa bunu ilk önce elde eden firmanın maliyet avantajı olacaktır. Bu durum kısa dönemde sadece o firma için fayda sağlarken ekonominin genelinde bir fayda sağlanamaz. Bu yeniliklerin mikro düzeyde ekonomik sonuçlara neden olmaması için, yenilikleri genelleştirme konusunda dikkatli olunmalıdır.
5. Birlik etkisi: Eğer elde edilen fayda sadece yüksek gelirli ya da daha az emek harcayan bir birlik tarafından sağlanmışsa bu durum teknolojik değişimin çıktı seviyesini artırma özelliğini olumsuz yönde etkileyecektir. Elbette sonuçlar ücretler üzerinde bir uzlaşma sağlanması durumunda farklı olabilir.
6. Ürün yeniliği: Ürün yeniliklerinin üretim miktarını artırıcı etkileri büyüktür ve istihdam üzerinde olumlu etkiler yaratma olasılığı yüksektir.
7. Ölçek ekonomileri: Ölçek ekonomilerinin istihdam üzerinde olumlu etkileri teknolojik değişmenin istihdam üzerine etkisi tekrar iktisatçıların ve politika yapıcıların gündemindedir. Son yirmi yılda pek çok köklü teknolojilerin (elektronik, esnek imalat sistemleri, enformasyon ve iletişim teknolojileri gibi) geliştirilmiş olmasına ve “beşerî sermaye” ve AR-GE gibi fiziki olmayan varlıklara yatırım büyük oranda artırılmasına rağmen üretkenlik artışı düşük oranlarda gerçekleşmiştir. Teknolojik faaliyetlere ve yeniliklere artan miktarda yatırım yapılmasına kârşın üretkenlik artış hızının düşmesi
“üretkenlik paradoksu” olarak tanımlanmıştır.