RADYO VE TELEVİZYON HABERCİLİĞİ Dersi Radyo ve Televizyon Haberciliğinde Yapım ve Yayın Süreçleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Televizyon haberlerinde kurgu aşamasında ne yapılır ve nelere dikkat edilir?


CEVAP:

Televizyon haberlerinin yayın ve yapım süreçlerinin en önemli aşaması kurgu ve montaj sürecidir. Televizyon izleyicisinin olayla buluştuğu anın hazırlayıcısı olan kurgu operatörleri, tüm bu yayın sürecinde görev alan muhabir, kameraman ve diğer kamera arkası ekibin ortaya koyduğu ürünü ekranla buluşturur. Kurgu aşaması televizyon haber bülteni içerisinde yer alacak haberin son durağı olan, yayın öncesi tüm görsel işitsel biçimlendirmesinin ve düzenlenmesinin yapıldığı aşamadır.
Haber bülteni içerisinde düzene sokulan herhangi haberde daha en başında vurgulanması gereken bir nokta aranmakta, bu nedenle bu nokta karar verildiği andan itibaren söz konusu bölümü ön plana çıkarmak için ses, müzik, kurgu işlemleri gibi çeşitli efektler eklenmektedir.
Haber olarak nitelendirebilecek bir olay habere dönüşürken muhabirden editöre kadar olan süreçte, çeşitli kurgusal düzenlemelere uğrar; ancak televizyon yapımcılığı açısından gerçek kurgu, teknik araçlarla yapılarak görsel olarak düzenlenen sürece karşılık gelmektedir.
Televizyon haber yapımcılığı içerisinde, haberin en önemli kısmını görüntü ve görüntüyü destekleyen haber metinleri oluştururken, ana ve ara haber bültenlerinde sunulan haberlerin daha etkili ve dikkat çekici olması için kurgusal olarak bazı değişikler yapılmaktadır. Kurgu aşamasında izleyicilere ulaştırılacak haberin daha heyecanlı, duygusal, merak uyandırıcı veya eğlendirici olması amacıyla çeşitli görsel ve işitsel müdahaleler yapılmaktadır.
Televizyonun yapısal özelliğinin kullanmaya izin verdiği bu efektler; görüntünün bulunmadığı ya da yeterli olmadığı zamanlarda canlandırmaların, provaların, tatbikat görüntülerinin ya da sinema filmlerindeki görüntü parçalarının haberlerde kullanılmasına izin vermektedir.
Haber kurgusunda öncelikli olarak mekân ve olay görüntüleri yapılmaktadır. Özellikle mekânsal ve olayla ilgili kurgunun etkileyici olarak yapılabilmesi için haberi görüntüleyen kameraman başta olmak üzere kurumsal arşivin de güçlü olması büyük avantaj sağlar. Haber kurgusu sırasında en basit anlamda kullanılması gereken detayların yanı sıra özel anlamlar yüklenmiş sembolik görüntülere de yer verilebilir. Ancak rutin bir basın toplantısı ile ilgili haberin kurgusunda metinde belirtilmiş 5N+1K kuralı, görüntü kullanımıyla da ilişkili olmak durumundadır.