RADYO VE TELEVİZYON HABERCİLİĞİ Dersi Radyo ve Televizyon Haberciliğinde Yapım ve Yayın Süreçleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Televizyon için haber bülteni yazılırken nelere dikkat etmek gerekir?


CEVAP:

Televizyon yayıncılığında haber, görüntü ve ses unsurları göz önüne alınarak; yazılmaktadır. Bültenlerde habere giriş cümlesi spikerin sesli olarak birine anlatıyormuş gibi yazımına dayanan konuşma dili çerçevesinde hazırlanırken, haber yazım tekniği ise genellikle ters piramit ya da dörtgen şeklindedir.
Televizyon haberi yazımında bir önemli nokta da, habere olayın en ilgi çekici kısımlarıyla giriş yapmaktır. Haberin görüntüsü ile dikkat çekilerek diğer bilgiler sırasıyla izleyiciye verilmelidir. Öncelikle olayın kendisi ile ardından nerede ve ne zaman gerçekleştiği konusundaki bilgiler verilir. Nasıl ve neden soruları da haberin gövde ya da gelişme kısmında eldeki görüntü ve sesler ile aynı anda düşünülerek yazılmalıdır. Bu bölümde ilgili olaya ilişkin ayrıntılar da verilir. Haberin son kısmında yayın kuruluşunun bu konudaki tercihine bağlı olarak, olayla ilgili son söz ya da yoruma yer verilir.
Haber yazımında bir diğer dikkat edilecek nokta da sunucunun izleyiciyle kuracağı ilişki boyutunda, sunucunun ilgili haber metninden hareketle, merak duygusu uyandırarak, izleyiciyi ekranda tutmayı başaracak etkili bir sunum ortaya konulmasına destek olacak bir ön bilgilendirme metni yazılmasıdır.