YÖNETİMDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR Dersi Örgüt Yapısının Değişimine Yönelik Teknikler soru detayı:
SORU:
Temel yeteneklerin yönetiminde başarı faktörleri nelerdir?
CEVAP:
Temel Yeteneklerin Yönetiminde Başarı Faktörleri: İşletmeler temel yeteneklerini ortaya koydukları andan itibaren, temel yeteneklerini sürdürülebilir kılmak adına etkili bir şekilde yönetmek durumunda kalmaktadır. Bu süreçte yöneticilerin üzerinde durmaları gereken bazı başarı faktörleri şöyledir:
• Temel Yeteneklerin Tüm İşletme Çapında Duyurulması: İşletme bünyesinde görev yapan tüm çalışanların temel yeteneklerin farkında olmaları oldukça önemlidir. Bu durum çalışanların işlerine ilişkin tutum davranışları üzerinde etkili olacaktır. Temel yeteneklerin geniş bir şekilde kabul gördüğü ortamlarda, çalışanların ortak amaçlara ulaşmak için daha yoğun bir çaba gösterdikleri belirtilmektedir.
• Örgüt Yapısının Temel Yeteneklerle İlişkili Olarak Tasarlanması: Temel yeteneklerini en iyi şekilde kullanan işletmeler, örgüt yapılarını bu yetenekler etrafında tasarlayanlardır. Bu tür örgüt yapıları temel yeteneklerin gelecekteki ihtiyaçlar göz önüne alınarak geliştirilmesini olanaklı kılmaktadır. Bu tür işletmeler genellikle daha basık örgüt yapılarını tercih etmektedir. Bu şekilde temel yeteneklerin örgüt içindeki yayılımı ve paylaşımı kolaylaşmış olmaktadır.
• Yatırımların Temel Yeteneklerle İlişkilendirilmesi: Temel yeteneklerden etkili bir şekilde yararlanan işletmeler, tüm yatırımlarını işletmenin temel yeteneği ile ilişkilendirebilenlerdir. Bu noktada belirtilmesi gereken yatırımların temel yeteneğin hem teknoloji, hem yönetsel yetenekler hem de örgütsel öğrenme boyutuyla ilişkilendirilebilmesidir. Bu boyutlardan yalnızca birine odaklanan yatırımların verimliliğinin düşük olması beklenmektedir.
• Temel Yeteneğin Sürekli Geliştirilmesi: Bu konu temel yeteneğin yönetimindeki en önemli başarı faktörüdür. Herhangi temel yetenek zaman içinde geliştirilemezse yok olmaya mahkûmdur. Yöneticiler bu durumu dikkate almalıdır. Birçok işletme var olan temel yeteneğini zenginleştirecek yollar aramakta, yeni yetenekleri öğrenmeye çalışmaktadırlar. Temel yeteneklerin varlığı işletmeye rekabet üstünlüğü sağlar fakat rekabet üstünlüğünün sürdürülebilirliği için temel yeteneğin geliştirilmesi şarttır.