KONAKLAMA HİZMETLERİNDE KALİTE YÖNETİMİ Dersi Toplam Kalite Yönetimi ve Konaklama Hizmetleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Toplam Kalite Yönetiminin ilkeleri nelerdir? 


CEVAP:

Günümüzün küreselleşen iş dünyasında işletmelerde toplam kalite yönetiminin uygulanması ancak belirli ilkelere uygun davranılarak ve bilinçli hareket edilerek gerçekleştirilebilecektir. Bu bağlamda işletme yöneticileri sürekli iyileştirme ve sürekli geliştirme kalite odağına ve TKY ilkelerine göre hareket ederek başarılı olabileceklerdir. Bu ilkeleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: 

  • Yönetim ve çalışanlar bir iş birliği çabası içinde birbirlerine bağlanmalıdırlar çünkü TKY’de öncülük ve liderlik üst yönetimin sorumluluğu altındadır.

  • Sürecin her ögesi, her çalışanın birbirini etkilediği ve “ortak bağlılık ve sorumluluk düşüncesi” çerçevesinde incelenmelidir. TKY ile sisteme bir bütün olarak bakılması sağlanmalı ve bireysel süreçlerin tüm sistemle uygun hâle getirilmesine çalışılmalıdır.

  • Geçmişe dönük bir değerlendirmenin yanı sıra bir analiz ve tatmin edici bir değerlendirmeye imkân sağlayan sonuçları açıkça gösteren ölçümler yapılmalıdır. Sorunların çözümü ve sürekli iyileştirmenin sağlanması istatistiksel yöntemlerle elde edilen verilerin kullanılarak doğru yorum yapılmasına bağlıdır.

  • Kusursuzluk veya mükemmellik işe yönelik gerçekleştirilecek sürekli eğitimlerle başarılmalıdır. Bu bağlamda TKY için eğitim öncelikli sıralarda yer almalıdır.

  • İnsanların yeteneklerini başarıyla değerlendiren, müşteri tatminini en yüksek düzeyde tutan, ortaklar arası ilişkilerde mükemmeliyeti yaratacak ve yakalayacak bir “iş ve işletme kültürü” yaratılmalıdır. Bunun yanında, başarının insanda olacağı inancı ile insana dönük bir yönetim felsefesi benimsemek, ayrıca böyle bir kültürü destekleyen ve sürdürme gücüne sahip olan “örgüt yapısı” kurmak gerekir.

  • Tüm çalışanlara yeni TKY tekniklerini kullanma konusunda eğitim verilerek ve bir güven ortamı oluşturularak paylaşma, karşılıklı anlayış, katılımcılık ve yaratıcılığı tanıyan ve teşvik eden bir sistem benimsenmeli ve çalışmalar “takım çalışması” ile yapılmalıdır.

  • Çalışanların faaliyetlere tam katılımı, yetki devri, kişisel ve örgütsel bir gelişmeyi teşvik eden bir ortamın yaratılarak kaliteyi destekleyen ödül sistemleri kurulmalıdır.

  • TKY’nin amacı “ilk öncelik kaliteli iş” olmalı, öncelikle kaliteli işin işletmenin her tarafında yapılması için insan kaynakları bölümünde kalite üzerinde özenle durulması gereğinin üst yönetim kademeleri tarafından yeterince anlaşılması ve desteklenmesi gerekmektedir.