SERMAYE PİYASALARI VE FİNANSAL KURUMLAR Dersi Düzenleme Faaliyetleri ve Düzenleyici Kurumlar soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Tüm finans sektörüne yönelik tek bir düzenleyici  kurum oluşturmanın dezavantajları ve  birden fazla düzenleyici kuruluş var ise hangi avantajları vardır?


CEVAP:

Tek bir düzenleyici kurumun birden çok ve belirsiz hedefleri olabileceği için odaklanma sorunu yaşanabilir.

  • Tek bir düzenleyici kurum oluşturulsa bile, bankacılık, sermaye piyasaları ve sigortacılık farklı düzenlemelere tabi oldukça kapsam ekonomisine ulaşmak zor olabilir.
  • Farklı düzenleyici kurumlar arasında etkili bir iletişim ve eşgüdüm sağlanabilirse finansal sistemin düzenlenmesinde tek bir düzenleyici kuruma sahip olmanın avantajları yakalanabilir.
  • Gelişmiş ülkelerde bankacılık, sermaye piyasaları ve sigortacılığa yönelik olarak tek bir düzenleyici kurum oluşturmanın temel argümanı, finans kurumlarının birleşerek holdingleşmesi ve değişik finans sektörlerinde faaliyet gösteren tek kurum içinde faaliyet alanları arasındaki duvarların ortadan kalkmaya başlaması ve finansal holdinglerin tek bir şirket gibi yönetilmeye başlamasıdır. Ancak, bu durum gelişmekte olan  ülkeler için doğru olmayabilir. Gelişmekte olan ülkelerde uzmanlaşmış kurumlar ken­di sektörlerinde faaliyet göstermektedirler. Örneğin, aynı holding şirketine ait olsa bile bir sigorta şirketi kendi sektörünün şartlarına bağlı olarak faaliyet gösterirken aynı holdinge bağlı bir banka ise bankacılık sektörünün şartlarına bağlı olarak faaliyet göstermekte ve şirketler arasında duvarlar bulunmaktadır.  
  • Değişik düzenleyici kurumları birleştirerek tek bir düzenleyici kurumun oluşturul­ması çok karmaşık bir süreç olup sorunlar yaşanabilir. Ayrıca birleşme sürecinde kilit personel ayrılabilir. Birleşme süreci mevcut personelin moralinin bozulmasına yol aça­rak bu dönemde kurumun etkin faaliyette bulunmasını engelleyebilir.
  • Eğer finans endüstrisinde dominant bir sektör varsa banka, sermaye piyasaları ve sigortacılık sektörüne yönelik oluşturulacak olan tek düzenleyici kurumda, dominant sektörü düzenleyen kurum, daha etkili olabilir ve diğer sektörlere etkili bir şekilde eğilemeyebilir, diğer sektörler arka planda kalabilirler.
  • Tek bir düzenleyici kurumun oluşturulması durumunda uzmanlaşma ortadan kalkacaktır. Banka, sermaye piyasası ve sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren kurumların faaliyetleri, bilanço yapıları, riskleri birbirinden çok farklı olup düzenlenmelerinde ayrı uzman düzenleyici kurumların başarılı olması şansı daha yüksek olabilir.
  • Tek bir düzenleyici kurum, düzenleme alanındaki problemlere yönelik olarak daha katı bir tutum takınabilir.
  • Tek bir düzenleyici kurumun oluşturulması tek bir bakış açısının oluşmasına yol açacaktır.
  • Tek bir düzenleyici kurum oluşturulursa, bunun değişik ürünler ve kurumlar arasındaki farkları anlayamaması riski bulunmaktadır. Değişik finans sektörlerinde çalışan şirketlerin faaliyet yapısını ayrıştıramadığı için, tek bir düzenleyici kurum düzenleme ve gözetim anlamında odaklanma sorunu yaşayabilecektir.