DIŞ TİCARETİN FİNANSMANI VE TEŞVİKİ Dersi Dış Ticarette Alternatif Finansman Teknikleri (Leasing, Faktöring ve Forfaiting) ve Riskten Korunma soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Tüm taraflar açısından forfaiting işleminin dezavantajlarını yazınız.


CEVAP:

Forfaiting işlemi diğer tüm yöntemler gibi avantajlarının yanında dezavantajlara da sahiptir. İhracatçı işletme forfaiting işleminde garantörün güvenilirliğini forfaiter’a anlatmak zorundadır ki bu da zaman alan bir süreçtir. İthalatçı ülkenin borçlanma araçları ve bu araçlar konusundaki mevzuatı, ihracatçı tarafından bilinmelidir. Bu konudaki bilgi yetersizliği riskleri arttırır. 
İthalatçı işletme açısından forfaiting aval ve garantiler nedeniyle yüksek maliyetli olabilmektedir. Anlaşmazlıklar halinde ithalatçı tarafından verilen borçlanma araçları (bono, poliçe, alacak senedi vb.) ithalatçıya sıkıntı yaratabilmektedir. 
Forfaiting işleminin forfaitera yüklediği bir takım dezavantajları mevcuttur:
• Ödemelerde bir aksama olması durumunda alınan risk ve borcun ödenmemesi durumunda, forfaiter’ın başvurabileceği herhangi bir makamın olmaması en büyük dezavantajdır.
• Garantörün kredi değerliliğinin muhakkak yeterli düzeyde kontrol edilmesi gerekmektedir ki, aksi durumda borcunu tahsil edememe durumunda forfaiter garantörden beklenen faydayı sağlayamayabilecektir.
• İthalatçının ülkesindeki mevzuatın forfaiter tarafından çok iyi bilinmesi gerekmektedir, aksi halde forfaiter’ın tahsilat riski artmaktadır.
• Forfaiting işlemindeki fon sağlama, faiz, kur, ülke ve ticaret risklerinin tümü forfaitera yüklenmiştir.
• Forfaiter, forfaiting işlemine konu borç araçlarının (bono, poliçe, alacak senedi vb.) vadelerinin dolmasını beklemek zorundadır.
Garantör için forfaiting işleminin dezavantajı, garanti ettiği ödemenin yapılmaması durumunda söz konusu ödemenin garantör tarafından yapılması gerekliliğidir. Herhangi bir neden ile sözleşmede anlaşmazlık olması durumunda garantör ödemeyi geciktirememekte ya da ödemeden vazgeçememektedir.