ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA Dersi Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Kurallar Düzeni, İçerik, Uygulama ve Denetim soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Uluslararası Çalışma Örgütünün sözleşmelerinin onaylanması ve yürürlüğe girmesi sürecini anlatınız.


CEVAP:

UÇÖ sözleşmeleri, ilkece onaylayan bir devlet için onu yürürlüğe koyma, gereklerini yerine getirme, kurallarını iç hukuka aktarma ve bu amaçla da uygulamada gerekli önlemleri alma konularında hukuksal yükümlülük doğurur. Onay, onaylayan devlet için somut ve olumlu eylemde bulunmayı, yürürlükte olan yasalarda uyum sağlayıcı değişiklik ve düzenlemeler yapılmasını gerektirir.
Öncelikle, onay işleminin iç hukuk ile uluslararası hukuk alanında farklı anlamları olduğunu unutmamak gerekir. İç hukuk alanında onay, Anayasamızın öngördüğü iki işlemle gerçekleşir ve sözleşme “iç hukuk” alanında bağlayıcılık kazanır.
Uluslararası hukukta onay ise, iç hukuktaki onaydan sonra yerine getirilmesi gereken uluslararası bir işlem ve yükümlülüktür. Sözleşme, uluslararası kamu hukuku alanında bu onayla varlık kazanır. Üye devlet bununla UÇB Genel Müdürü’ne onayladığı bir sözleşmeyi uygulama yükümlülüğü üstlendiğini bildirir. Onay belgesinin UÇB’ye gönderilmesiyledir ki, onay uluslararası hukukta etkilerini doğurur. Bildirim yapılmamışsa, onay yalnızca iç hukuk açısından geçerli bir işlem olarak kalır.
Sözleşmelerin onay koşulları, yürürlüğe girmesi, feshedilmesi, onayların üye devletlere bildirilmesi ve gözden geçirilmesi konuları, her sözleşmenin son maddelerinde yer alan benzer “tip kurallar” ile düzenlenmiştir. Son maddelerde, onay işleminin tesciline ve yapılması gereken başka işlemlere ilişkin kurallar da vardır. Buna göre; Genel Müdür, onayları kaydeder, tescil eder. Tescil tarihinden 12 ay sonra sözleşme uluslararası hukukta yürürlüğe girer.