İKTİSAT TARİHİ Dersi SANAYİ DEVRİMİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Uluslararası ticaretin, İngiltere’nin sanayileşmesine katkıları nelerdir?


CEVAP:

Uluslararası ticaret, İngiltere’nin sanayileşmesine büyük katkılarda bulunmuştur. Bu katkılar özetle şöylece sıralanabilir:
• Dış ticaret, İngiliz sanayiinin ürünlerine talep yarattı. İngiltere 18. yüzyılda ve 19. yüzyılın başlarında artan toplam üretimin ve özellikle de sanayi üretiminin büyük bölümünü ihraç etmiştir. İngiltere’nin sanayileşmesinde kritik bir rol oynayan pamuklu dokuma sektöründe 1815’te üretimin %60’tan fazlası ihraç ediliyordu. Çoğu sanayi öncesi ekonominin karşılaştığı problemlerden biri iç satın alma gücü düzeyinin sınai ihtisaslaşmaya imkân vermeyecek kadar düşük olmasıdır. İhtisaslaşma olmadan ölçek ekonomisinden yararlanmak ve bir ürünün nüfusun büyük bir kesimi tarafından elde edilebilecek ölçüde maliyet ve fiyatını düşürebilmek mümkün değildir. İngiltere dünya pazarından yararlanarak bu kısır döngüyü kırabildi.
• İngiltere artan nüfusu ve sınırlı doğal kaynakları nedeniyle sanayi ürünleri ile karşılığının ödenmesi gereken büyük miktarlarda yiyecek ve ham madde ithal etmek zorundaydı. Sanayi ürünlerinin sayısını artıran ve fiyatlarını ucuzlatan ham maddeleri elde etmesini sağlayan dış ticaret sayesinde İngiltere, nispeten esnek olmayan bir talebe sahip yünlü sanayiine bağımlılıktan kurtularak daha esnek talepli ve teknolojik olarak benzer nitelikteki
pamuklu sanayiine geçebildi.
• Uluslararası ticaret, yoksul ve az gelişmiş ülkelere İngiliz mallarını satın alma gücünü sağladı. Ticaret iki yönlü bir süreçtir. İngiliz ithalatçıları yabancılardan mal satın alarak onlara İngiliz sanayiinin ürünlerini satın alabilecekleri kredi ve dövizi vermiş oldular.
• Uluslararası ticaret, sınai ve zirai gelişmeyi finanse etmeyi kolaylaştıran ekonomik bir fazla yarattı. Uluslararası ticaretin kazançları tarıma, madenciliğe ve imalata aktı. Bu olmaksızın müteşebbislerin yeni fikirleri, rotasyon sistemlerini ve makineleri üretken teşebbüslere dönüştürmeleri güç olurdu.
• Uluslararası ticaret dış ticaretin olduğu kadar ülke içi ticaretin de gelişmesinde etkili olan kurumsal yapı ve iş ahlakının doğmasına yardımcı oldu. Dış ticaretin gereklerinden doğan düzenli pazarlama, sigorta, kalite kontrol ve ürünün standartlaştırılması sistemleri ülke içinde verimliliğin yükselmesine önemli ölçüde katkıda bulundu.

•Uluslararası ticaretin genişlemesi büyük şehirlerin ve sanayi merkezlerinin gelişmesinin ana nedeniydi. Londra, Liverpool, Manchester ve Glasgow büyümelerinin önemli bir kısmını dış ticarete borçluydular. İngiliz sanayileşmesinin ilk safhalarının önemli bir özelliği olan taşıma alanındaki büyük ölçekli yatırımları doğrudan teşvik eden önemli bir faktör de bu gerçekten büyük şehirlerin ihtiyaçlarıydı.