UZAKTAN ALGILAMA Dersi UZAKTAN ALGILAMA UYGULAMA ALANLARI soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Uydu verilerinin kent bilgi sistemlerinde kullanılmasında karşılaşılan problemlere ve sınırlamalara üretilen çözümler ve yöntemler nelerdir?


CEVAP:

? Değişim saptama analizi: Değişim saptama, aynı coğrafi alanın, farklı zamanlarda elde edilmiş iki veya daha fazla görüntüsü arasındaki çevresel değişimlerin algılanmasıdır. Uydu görüntüleri ile değişim saptama analizinde farklı yöntemler mevcuttur ve özellikle kentsel alanlarının izlenmesi, tarımsal gelişim, orman yönetimi gibi birçok uygulama alanında başarıyla kullanılmaktadır.
? Görüntü regresyonu: Görüntü regresyonu analizinde kullanılan iki farklı tarihteki görüntülerden biri bağımlı, diğeri bağımsız değişken olarak tanımlanır. Örneğin birinci zamanlı görüntü bağımsız görüntü olarak alınarak uygulanan tek değişkenli regresyon analizinde regresyon eşitliği sonucunda elde edilen katsayı (a), ikinci zamanlı görüntü için tahmin görüntüsünün oluşturulmasında kullanılır. Daha sonra oluşturulan bu tahmin görüntüsü ile ikinci zamanlı (orijinal) görüntü arasındaki değişimi tanımlayabilmek için görüntülere çıkarma veya oranlama işlemi uygulanır. En son adım olarak sonuç görüntüsünde uygun eşik değeri (eşikleme yöntemi) seçilerek gerçek değişim görüntüdeki doğal değişimlerden ayırt edilir.
? Spektral karışım analizi: Kentsel alanların heterojenliği ve çok farklı materyallerden oluşması nedeniyle karışık piksel durumu ile karşılaşılmaktadır. Bu amaca yönelik olarak spektral karışım, geçirimsiz yüzeylere ait saf bileşenlerin şehir spektrasının lineer bir kombinasyonu olarak modellenmesiyle analiz edilir.