UZAKTAN ALGILAMA Dersi UZAKTAN ALGILAMA UYGULAMA ALANLARI soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Uzaktan algılama verileri ile %30’dan daha az bitki örtüsüne sahip kurak ve yarı kurak sistemlerde bitki örtüsü tipi ve miktarının gözlenmesinde karşılaşılan problemler nelerdir?


CEVAP:

? Karışık Piksel: Zemindeki mekânsal değişim piksel büyüklüğüne göre oldukça büyük ise, çok sayıda farklı arazi örtüsü/kullanımı sınıfı aynı piksel içinde yer alacaktır. Bu durum diğer birçok uygulama için de geçerlidir.
? Geri Plandaki Toprak Etkisi: Çıplak toprak yüzeyi üzerindeki seyrek bitki örtüsü, toprak yüzeyinin yüksek yansıtımı nedeniyle bitki örtüsünün spektral yansıtımında bir değişime neden olacaktır.
? Gölge Etkisi: Güneş zenit açısına bağlı olan ve tüm optik dalga boylarında etkisi büyük olan gölge faktörü, topoğrafya ve bitki örtüsü yapısından kaynaklanmaktadır.
? Spektral verilerin konvansiyonel yersel ölçümler ile ilişkisinin ortaya konması; bu ilişkinin ortaya konmasında algılanan ışınıma etki eden aletsel duyarlılık, atmosferik saçılma ve yutulma gibi faktörlerin etkisi.
? Lokal ölçekte alınmış arazi ölçümlerinin bölgesel ve global ölçeğe genişletilmesi; arazi ölçeğinde bitki örtüsünün özelliklerinin iyi analiz edilmesi.
? Optik algılayıcıların seçimi; iki alternatif söz konusudur: (i) çok-spektrumlu ve orta mekânsal çözünürlüğe sahip uydu-bazlı (örn. LANDSAT) algılayıcılar, (ii) düşük spektral ve yüksek mekânsal çözünürlüklü uydu-bazlı (örn. IKONOS) algılayıcılar. Bunların yanı sıra günümüzde yüksek spektral çözünürlüklü (hiperspektral) uçak ve/veya uydu bazlı algılayıcılar (örn. AVIRIS ve/veya Hyperion) da kullanılmaktadır.
? Algılama ölçeği; bitki örtüsünün görünümü algılama ölçeğine göre farklılık göstermektedir.