VERGİ CEZA HUKUKU Dersi Vergi Ceza Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Vergi ceza hukukuna kaynak olan kanunlar nelerdir? 


CEVAP:

Vergi Ceza Hukukuna kaynak olan ana kanun, Vergi Usul Kanunu’dur. 1949 yılına kadar vergi suç ve cezalarına ilişkin hükümler, maddî vergi kanunları içinde dağınık olarak yer almıştır. Bu yılda yapılan vergi reformu ile bu dağınık düzenlemeler, çağdaş anlayışa uygun biçimde 7.6.1949 tarih ve 5432 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda bir araya getirilmiştir. Bu Kanun, bazı değişikliklerle, 1960 yılına kadar uygulanmıştır. 1961 yılında 5432 sayılıVergi Usul Kanunu yürürlükten kaldırılmış, yerine 4.1.1961 tarih ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu yürürlüğe konulmuştur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun bazı hükümleri de zaman içinde birçok değişikliğe uğramıştır. Vergi Usul Kanunu’nun en çok değişikliğe uğrayan ve sistematiği kaybolan bölümü, Dördüncü Kitap “Ceza Hükümleri” bölümüdür. Oysa, en istikrarlı bölümün burası olması gerekir. Çünkü, kanunîlik ve hukukî güvenlikilkeleri bunu zorunlu kılmaktadır. Sürekli değişen suç ve/ya da kabahat ve bunlara uygulanacak olan ceza ve/ya da yaptırım hükümlerine uyum sağlamak imkânsız denecek kadar zordur. Yakın bir gelecekte de Vergi Usul Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi halinde, yine bu bölümde köklü değişiklikler yapılması mümkün ve muhtemeldir.

Yürürlükte bulunan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun “Ceza Hükümleri” başlığını taşıyan Dördüncü Kitabında, vergi suç ve cezalarına ilişkin Genel Esaslar, Vergi Cezaları, Vergi Cezasının Kesilmesi, Ödenmesi ve Kalkması konuları düzenlenmektedir.

Vergi Usul Kanunu, vergi kabahatleri ve/ya da suçları ve bunlara uygulanacak olan ceza ve/ya da yaptırımların büyük bir bölümünü kendi içinde toplamaktadır. Ancak, başka vergi kanunlarda da vergi suç ve/ya da kabahatlerine ve bunlara uygulanacak olan ceza ve/ya da yaptırımlara ilişkin hükümler yer almaktadır. Öte yandan, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da (AATUHK. m. 107 vd) da (vergi) suçlar(ın)a ilişkin hükümler bulunmaktadır. Vergi Usul Kanunu kapsamı dışında kalan Gümrük İdareleri tarafından tahsil edilmesi gereken vergilere ilişkin kabahatler ve bunlara uygulanacak yaptırımlarGümrük Kanunu’nda; suçlara ve bunlara uygulanacak cezalara ilişkin hükümler ise, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda yer almaktadır.