VERGİ TEORİSİ Dersi Vergi Uyumu ve Kısıtları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Vergi kapasitesi, vergi gayreti, kayıt dışı ekonomi, verginin reddi, vergi rekabeti, vergi tatili, vergi cenneti, çifte vergileme, vergi uyumlaştırması, transfer fiyatlandırması, vergi harcamaları, vergi erozyonu, vergi arbitrajı kavramlarını açıklayınız.


CEVAP:

Bir ülkenin en az geçim seviyesinin üstünde kalan GSYH’sine o ülkenin vergi kapasitesi denir. Vergi gayreti oranı ise toplanan verginin vergi kapasitesine oranıdır.

Devletin düzenlemelerinden, vergilemeden veya gözleminden kaçırılan ya da kısmen gizlenen katma değer yaratan ekonomik faaliyetlere ve bu faaliyetlerden elde edilen gelirlere kayıt dışı ekonomi denir.

Bir kişinin vergi kaçırması, bireysel olarak ‘vergiyi ret’ etmesinin bir sonucudur.

Ülkelerin veya ülke içinde bölgelerin birbirleriyle vergi konusunda rekabete girmeleri vergi rekabeti olarak tanımlanabilir.

Vergi tatili ülkede yabancı sermayeden belirli bir süre boyunca vergi alınmamasını ifade eder.

Herhangi bir ülkede veya bölgede, finansal ve diğer hizmetler üzerinde herhangi bir vergi alınmaması veya nominal bir vergi alınması ve/veya bir ülkenin kendisini vergi cenneti olarak tanımlaması veya başka ülkelerce bu şekilde varsayılması durumunda bu ülke/bölge vergi cenneti olarak adlandırılır. 

Bir vergi konusunun iki defa vergilendirmesine çifte vergileme denir.

İki veya daha fazla ülkenin vergi sistemleri arasındaki farklılıkları azaltmasına vergi uyumlaştırması denir.

Aynı işletme içinde yer alan bir birimin diğerine sattığı mal ve hizmete uygulanan fiyata transfer fiyatlaması denir.

Vergi mükelleflerine getirilen muafiyetler, vergi konularına getirilen istisna ve indirimler dolayısıyla vergi gelirlerindeki kayıplara vergi harcamaları denir.

Vergi erozyonu yasal boşluklar ve vergi harcamaları gibi nedenlerle vergi gelirlerindeki azalmayı ifade etmek için kullanılan bir terimdir.

Vergi arbitrajı kavramı vergi sistemindeki farklılıklardan doğan özellikleri kullanarak herhangi bir riske girmeden kazanç sağlama faaliyeti olarak tanımlanır.