VERGİ YARGILAMASI HUKUKU Dersi Vergi Yargılaması Usûlü-II (Davanın Açılması ve Sonuçları) soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Vergi yargılaması hukukunda dava açma sürelerinin başlangıcı hangi tarihlerdir?


CEVAP:

Vergi, resim ve harçlar ile benzeri malî yükümler ve bunların zam ve cezalarından doğan uyuşmazlıklarda, dava açma süresinin başlangıcı, İdari Yargılama Usûlü Kanunu’nun 7’nci maddesinin 2’nci bendinin b alt bendinde düzenlenmektedir. Buna göre;
• Tahakkuku tahsile bağlı olan vergilerde, tahsilâtın yapıldığı gün sürenin başlangıcını oluşturmaktadır.
• Tebliğ yapılan durumlarda veya tebliğ yerine geçen işlemlerde, tebliğin yapılmış sayıldığı gün, sürenin başlangıcını oluşturmaktadır. Verginin ikmalen, re’sen ve idarece tarhında ve ceza kesilmesinde, verginin ve cezanın bir “ihbarname” ile mükellefe, vergi sorumlusuna ya da ceza muhatabına tebliği gerekmektedir. Bu durumda, sürenin başlangıcını ihbarnamenin ilgiliye tebliği tarihi oluşturmaktadır.

• Kaynakta tevkif yoluyla alınan vergilerde, sürenin başlangıcı hak sahibine ödemenin yapıldığı gündür. Bu kural, hem mükellef hem de sorumlu yönünden geçerlidir.
• Vergi dairesinin takdir veya tadilat komisyonlarınca belirlenen matrahlara karşı dava açma süresi, kararın vergi dairesine verildiği tarihte başlamaktadır (İYUK. m.7/2, b).
• Vergi Usul Kanunu’nun 106’ncı maddesinin 3’üncü fıkrası uyarınca, ilân tarihinden başlayarak bir ay içinde ne vergi dairesine müracaat etmiş ne de adresini bildirmiş olanlara bir ayın sonunda tebligat yapılmış sayılmaktadır. Dava açma süresi de bu tarihten itibaren işlemeye başlamaktadır.